Horrordata in de VS worden weggewuifd

De markten: kort op de bal

King dollar staat sterk in zijn schoenen

Flag US

Gisteren was het een bewogen dag op de markten naarmate beleggers schokkende cijfers kregen voorgeschoteld. Spaanse en Franse arbeidsmarktcijfers toonden de verwoestende impact van de coronacrisis op de reële economie. In beide landen klopt een klimmend aantal werklozen aan bij de overheid voor een uitkering. Het meest schokkende cijfer kwam gisteren uit de VS waar het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering vorige week omhoog schoot tot 6.65 miljoen, een ongezien aantal! Het coronavirus bracht het bedrijfsleven tot stilstand waardoor werknemers genoodzaakt zijn terug te vallen op een werkloosheidsuitkering. Samen met de 3.31 miljoen aanvragen van de week voordien staat de teller van het aantal mensen die hun job verloren door de coronacrisis op zo’n 10 miljoen!

De cijfers zijn de markten niet ontgaan. Europese beurzen gaven hun beperkte winsten op en kleurden nog maar eens rood. Amerikaanse beurzen kenden een moeizame start maar konden rekenen op een Trump-boost. Eén rake tweet en markten zagen de toekomst heel even weer door een roze bril. Volgens de Amerikaanse president hebben Rusland en Saudi-Arabië hun “crazy” olie-oorlog die de olieprijzen de dieperik instuurde, bijgelegd. Nog meer, Trump liet weten dat de oliereuzen gezamenlijk hun productie met ongeveer 10 miljoen vaten per dag zouden terugdringen. Olieprijzen schoten omhoog. Een vat Brent olie won ruwweg 40% tot $36.29 per vat maar geeft intussen een deel van de winsten op naarmate beleggers het glas weer halfleeg zagen/zien. Amerikaanse en Duitse rentes kenden slechts beperkte schommelingen met een maximale grootteorde van 3 bpn.

Aziatische beurzen verliezen vanmorgen ongeveer 1%. Ook in Europa namen de beurzen gas terug met verliezen van ongeveer 1%. Vandaag is het uitkijken naar het officiële Amerikaans arbeidsmarktrapport voor maart. Na de horrorcijfers van gisteren belooft het rapport weinig goeds. Het rapport zal de werkelijke corona-mokerslag waarschijnlijk onderschatten omwille van de bevragingsperiode. De cijfers voor april zullen in dat opzicht veelzeggend zijn…

Op de wisselmarkt houdt King Dollar; ondanks de beroerde data, sterk stand. Na de publicatie van de cijfers, sterkte de dollar toch aan in een soort Pavlov-schrikreactie met een vlucht naar de veilige havenmunt. De euro betaalde de prijs. EUR/USD gaf de belangrijke 1.09 op wat het technisch plaatje verslechterde. Het muntenpaar noteert aan 1.08, een verdere breuk beneden 1.09 (1.0775 en 1.0634) speelt EUR/USD parten vanuit technisch oogpunt…
 

Figuur - Grafiek: EUR/USD: King Dollar houdt stand ondanks horrorcijfers.

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.