Hongaarse centrale bank zuigt liquiditeit uit de markt

De markten: kort op de bal

Forint herstelt van absoluut diepterecord

De Hongaarse centrale bank kondigde gisteren maatregelen aan om een deel van de overvloedige HUF-liquiditeit uit de markt te onttrekken. Ze introduceert een depositofaciliteit met een looptijd van één week met een vergoeding van 0.90%. De belangrijkste beleidsrente van de centrale bank, de depositorente, bedraagt op vandaag -0.05%. Om geld 1 dag te plaatsen bij de centrale bank, moet men op dit moment dus 0.05% rente betalen. Dat heeft voor gevolg dat er maar weinig appetijt heerst om cash bij de centrale bank te parkeren en dat het gros dus in de markt circuleert. Die uitbundige liquiditeit is minstens deels van de verklaring waarom de Hongaarse forint onder aanhoudende druk blijft – zelfs nadat de extreme risk-off herpositionering van twee weken geleden de afgelopen dagen wegebde. EUR/HUF schoot fors hoger richting 360 op de piek van de paniek om na een korte adempauze nieuwe hoogtepunten (gisteren) in de buurt van 370 (!) te verkennen.

Met het nieuwe instrument probeert de centrale bank dus een ongewenste verdere verzwakking van de munt een halt toe te roepen. De NBH geeft mee dat de totale hoeveelheid forint-liquiditeit die ze wekelijks zal aanvaarden in functie van de dan geldende marktomstandigheden gebeurt. In concreto denken we dat zolang de Hongaarse munt aan de huidige bijzonder zwakke niveaus noteert, de NBH geen limieten zal opleggen. We omcirkelen EUR/HUF 350 als eerste belangrijke referentie voor de centrale bank om de modaliteiten iets minder soepel te maken.

In een afzonderlijk bericht, kondigde de NBH gisteren tevens aan om de additionele kapitaalbuffer voor zogeheten ‘systemische’ banken te verlagen tot 0%. De bedoeling is om de kredietverlening te stimuleren. De centrale bank schat dat daardoor zo’n 4.500 miljard HUF (aan de huidige koers van EUR/HUF 363 zo’n 12.5 miljard euro) beschikbaar komt in uitleencapaciteit. Pas vanaf 2022 moet die kapitaalbuffer opnieuw gradueel opgebouwd worden.
 

EUR/HUF

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.