Fitch verlaagt rating van het VK

De markten: kort op de bal

subtitel

Flag UK

Fitch verlaagde vrijdagavond laat nog de kredietwaardigheid van het Verenigd Koninkrijk van AA tot AA-. De vooruitzichten zijn op negatief gezet. De historische verkiezingsoverwinning van Boris Johnson en zijn Conservatieve Partij leverde het VK amper drie maand geleden nochtans goede punten op bij de kredietbeoordelaar.

Het antwoord van de Britse overheid op Covid-19 leidt volgens Fitch tot een aanzienlijke verslechtering in de toestand van de publieke financiën. De kredietbeoordelaar wijst verder op de kortetermijn maar grote economische schade van het virus. Het agentschap verwacht dat de Britse groei dit jaar met 4% krimpt om 3% te herstellen in 2021 maar waarschuwt voor substantiële neerwaartse risico’s verbonden aan die inschatting. Je zou het bijna vergeten, maar er is ook nog steeds de brexit. De onzekerheid omtrent de toekomstige handelsrelatie is volgens Fitch een additionele factor die weegt op het economisch potentieel van het VK.

Het pond reageert nogal gelaten op het nieuws. EUR/GBP noteert in de buurt van 0.895 en houdt daarmee, ondanks het negatief sentiment, de forse winsten van vorige week vast. De Britse tienjaarsrente verliest zo’n 8 basispunten tot 0.28%. In de markt overheerst vermoedelijk de idee dat de forse stimulerende maatregelen van de Britse overheid nodig zijn om de coronacrisis het hoofd te bieden. De ratingverlaging die daaruit volgt is dan van ondergeschikt belang.

EUR/GBP

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.