PM May lijdt pijnlijke nederlagen

De markten: kort op de bal

Pond weet niet meer van welk hout pijlen te maken

Het Britse Parlement houdt sinds maandag een debat in de aanloop naar de stemming op 11 december. Dan beslist het Parlement over het lot van de brexitdeal die het VK en de EU smeedden enkele weken geleden. In die 5-daagse mogen parlementsleden (MP’s) het akkoord amenderen. May behoudt dat akkoord liefst in de huidige vorm. Gezien de uiteenlopende meningen van en zelfs binnen de verschillende partijen, is dat uiteraard weinig waarschijnlijk. Alleen gisteren al incasseerde PM May enkele rake klappen.

De eerste opdoffer kwam er in verband met het juridisch advies omtrent brexit dat May ontving van de advocaat-generaal Geoffrey Cox. Die informatie is normaliter vertrouwelijk en de verspreiding ervan is beperkt tot May’s kabinet. Om die reden deelden May en Cox gisteren enkel een beperkte doch volledige samenvatting met het Parlement. Nochtans stemde datzelfde Parlement vorige maand voor een vrijgave van de integrale tekst. Het startte daarom de “in contempt”-procedure. Het is vrij vertaald een procedure waarin MP’s hun onvrede uitten en een noodstemming eisen. Die noodstemming verloren May & co en dwingt hen de tekst alsnog te publiceren. Dat is belangrijk omdat het advies wellicht waarschuwt voor het Ierse noodplan. In zijn huidige vorm houdt dat het VK voor onbepaalde tijd in een douane-unie met de EU, een periode waarin het Britse eiland de handen gebonden heeft. Zo’n conclusie sterkt onder meer de (harde) brexiteers en doet de kansen voor een Parlementair fiat op 11 december verder slinken.

De tweede klap was niets minder dan een uppercut. Het Parlement stemde vóór een amendement waarin ze de macht over de verdere brexitonderhandelingen krijgt als ze de deal op 11 december wegstemt. Ze kan de regering dan terug naar Brussel sturen om het pact te heronderhandelen. Ze kan evengoed het licht op groen zetten voor een tweede referendum met mogelijk géén brexit tot gevolg. Die laatste optie wint trouwens aan momentum sinds de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie gisteren zei dat het VK eenzijdig van brexit kan afstappen.

De nieuwste ontwikkelingen spuien helaas enkel meer mist over het brexitproces. PM May houdt de boot van een tweede referendum nog steeds stevig af. Toch houdt de markt nu best ook rekening met dit “nieuw” scenario dat in het meest extreme geval brexit zelfs annuleert. Het pond weet even niet meer van welk hout pijlen te maken en maakte de afgelopen uren enkele scherpe bewegingen. De munt schudt momenteel een slecht PMI-vertrouwen (50.7 vs. 52.5 verwacht) van zich af. EUR/GBP noteert rond 0.89. De koersbewegingen over de komende dagen zijn in de huidige omstandigheden bijzonder moeilijk te voorspellen. Beleggers hebben weinig andere keuze dan de stemming op 11 december af te wachten. Ook wij zijn zeer benieuwd naar het verdere verloop.

Figuur - EUR/GBP: pond weet even niet meer van welk hout pijlen te maken

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.