Iedereen over stag, ook de Bank of Canada

De markten: kort op de bal

(Wissel)markt niet echt verrast

Flag Canada

Gedurende de voorbije jaren was de Bank of Canada (BoC) één van de meer orthodoxe actoren binnen het spectrum van de centrale banken. Een werkloosheid die naar historische normen laag was en een inflatie de al bij al niet te ver van de 2% evolueerde, het waren voor de BoC een voldoende reden om in de periode 2017/2019 de beleidsrente geleidelijk op te trekken tot 1.75%. Daar bleef die rente ook tot begin dit jaar. De BoC volgde dus niet het voorbeeld van haar grote broer in het zuiden waar de Fed de rente vorig jaar wel al ‘preventief’ met 75 bpn verlaagde.


Toen eerder deze maand bleek dat ook Canada niet zou ontsnappen aan de wereldwijde economische neergang werd de rente reeds in twee stappen verlaagd tot 0.75%. De duik van de olieprijzen is uiteraard een bijkomende zorg voor het land dat grote belangen heeft in (alternatieve) oliewinning en andere grondstoffen. Vandaag werd de rente bijkomend verlaagd tot 0.25%. In haar communiqué laat de BoC verstaand dat dit voor haar de laagst mogelijke beleidsrente is (de zogenaamde ‘effective lower bound’). De Bank ondernam al een reeks acties om de liquiditeit in verschillende segmenten van de geldmarkt te ondersteunen en voegt er nu twee ‘klassiekers’ aan toe die ook bij andere CB’s stillaan tot de standard tool-kit behoren in het bestrijden van de coronacrisis. Ook de BOC gaat overheidsobligaties kopen (minstens C$ 5 mld per week, over de volledige rentecurve) en gaat Commercial Paper van bedrijven op de boeken nemen. Uiteraard kunnen de maatregelen aangepast en uitgebreid worden indien nodig.


De reactie van de Canadese dollar is beperkt. Het stond in de sterren geschreven. De combinatie van een crash in de olieprijzen en de sterke Amerikaanse dollar duwden USD/CAD eind vorige week/begin deze week boven 1.46, kortbij het dieptepunt voor de Canadese dollar van begin 2016. Eerder deze week won ook de loonie wat terrein terug als spiegelbeeld van de terugval in de Amerikaanse dollar. In een iets langer perspectief noteert de CAD wel nog steeds zwak tegen de euro. Op korte termijn blijft de CAD mogelijk een underperformer, ook al zou de Amerikaanse dollar een stapje terugzetten, omwille van de problemen in de oliesector (kredietrisico’s in de sector). Anders gezegd, een forse daling van EUR/CAD is waarschijnlijk voorlopig niet aan de orde.
 

Figuur - EUR/CAD: loonie nog even in het defensief?

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.