CNB staat klaar om obligaties aan te kopen

De markten: kort op de bal

Tsjechische kroon houdt zich opvallend sterk in een dagperspectief

Flag Czech Republic

De Tsjechische minister van Financiën, Schillerova, zei vanochtend dat de centrale bank (CNB) binnenkort extra, drastische, versoepelingsmaatregelen zal treffen. Volgens Schillerova heeft ze met CNB-voorzitter Rusnok een akkoord bereikt om obligatieaankopen toe te staan. Daarvoor moet het parlement eerst nog een wetswijziging goedkeuren. Vanuit de CNB volgde geen officiële reactie. De volgende beleidsvergadering vindt overmorgen plaats. Behalve obligatie-aankopen zal de CNB naar alle waarschijnlijkheid ook verder gaan met het terugschroeven van de beleidsrente. Midden-maart volgde al een renteknip met 50 basispunten, van 2.25% tot 1.75%. De notulen van die vergadering toonden dat twee van de zeven leden al pleitten voor een grotere renteverlaging (-75 basispunten). Voor donderdag verdisconteert de markt dat de beleidsrente nog met minstens 50 basispunten zal worden bijgeschaafd.
Op de wisselmarkt testte de Tsjechische kroon de dieptepunten van de voorbije dagen (in de buurt van EUR/CZK 27.90). Tot een breuk hoger in het muntenpaar kwam het niet. Enerzijds speelt de risicorebound van vandaag in het voordeel van de kleinere munten. Anderzijds schermde de CNB op de vorige beleidsvergadering met wisselkoersinterventies om een te snelle daling van de Tsjechische kroon op te vangen. Voorlopig testen markten die “omgekeerde interventiedreiging” nog niet. Naarmate de beleidsrente verder tot nul herleid wordt, kan dat wel het geval worden.
 

EUR/CZK test recente toppen

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.