Autoriteiten schakelen een versnelling hoger terwijl de wereld op slot gaat

De markten: kort op de bal

Beurzen kleuren rood, rentes nemen een duik en King dollar houdt (voorlopig?) stand

vlagecOpening

In slechts een paar maanden tijd is COVID-19 uitgegroeid van een lokaal virusepidemie in China tot een wereldwijde pandemie waaronder de economie kreunt. Regeringen over heel de wereld hebben massaal de grenzen op slot gedaan en hele steden afgesloten. Centrale banken draaien massaal de kranen open en fiscale autoriteiten tasten dieper in de buidel.
Vrijdag eindigden Europese beurzen op een positieve noot (winsten tot 5%) na een tumultueuze week. In de VS was het plaatje minder rooskleurig. De beurzen startten er in het groen maar kleurden algauw dieprood (verliezen tot 4.5%) naarmate het aantal coronagevallen toenam en staten een lockdown aankondigden (Californië, Ohio, New York,…). Een aankondiging van de Fed dat ze de frequentie van haar USD-swaplijnen met andere centrale banken van wekelijks naar dagelijks, kon de gemoederen op de geldmarkt een beetje bedaren. Amerikaanse rentes gingen 13.9 bpn (2-j.) tot 36.8 bpn (30-j.) onderuit, de Duitse tegenhangers gingen 0.3 bpn (2-j.) tot 13.9 bpn (30-j.) lager. De dollar klokte een volatiele sessie af rond de recente toppen op EUR/USD 1.0688.


In Azië ging de verkoopgolf op de beurzen vanmorgen onverminderd verder. In India, dat afgelopen weekend aankondigde in lockdown te gaan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, ging het er het ergst aan toe. De beurs van Mumbai (Nifty 50) tuimelde 11%! De Indiase roepie zakt tot USD/INR 76.16, het laagste peil ooit. Enig lichtpunt in Azië is Japan. De Japanse beurs was vrijdag gesloten voor Vernal Equinox en boekte vanmorgen, als anomalie op de Aziatische beurzen, een winst van 2.02% (Nikkei 225; inhaalbeweging met Aziatische winsten op vrijdag).
In Europa (Italië, Spanje,…), werden de strenge vrijheidsbeperkingen nog verder aangescherpt en grenzen in toenemende mate afgebakend naarmate het aantal coronagevallen de hoogte inschiet. In België stutte de regering de economie met €50mld steunmaatregelen, goed voor 10% van het bbp. Ook op Europees niveau lijken er enkele maatregelen uit de mouw geschud te worden. EU-commissaris Gentiloni deelde mee dat de EU werkt aan gezamenlijke fiscale maatregelen (zie aparte berichtgeving). Dat zou beleggers misschien (voor korte duur) gerust kunnen stellen. In de VS wordt het plaatje steeds grimmiger en dreigt het land het volgende Italië te worden. Centraal bankier James Bullard (St. Louis Fed) waarschuwt dat tot een derde (!) van de Amerikanen door de coronacrisis zijn job dreigt te verliezen. En het verhoopte stimulusplan van $1800 miljard – het grootste ooit in de geschiedenis van de VS – verzandde zondagavond in de Senaat te midden van gekibbel over de precieze modaliteiten van het plan.


De economische impact van de coronacrisis is onzeker maar dreigt uit te monden tot een diepe en langdurige economische recessie. Een herhaling van de handelsdynamiek van vorige week zou een verkoop van alle activa (inclusief kernobligaties) suggereren in het geval van vernieuwde stress met een haast naar King dollar. Die laatste kreeg vanmorgen een klein tikje. De verwachte economische schade in de VS speelde de munt mogelijk parten. Maar in omstandigheden waar de dorst naar liquiditeit bijzonder groot is, behoudt de dollar voorlopig zijn koningsstatuut. EUR/USD noteert aan 1.07, een comeback van het muntenpaar is voorlopig niet aan de orde. De hamvraag luidt of dit ook zal standhouden als blijkt dat de economische schade in de VS n.a.v. de coronapandemie die in Europa overtreft…
 

EUR/USD

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.