Eerste bewijzen van economische klap voor de Amerikaanse economie

De markten: kort op de bal

Paniekgevoel overheerst op markten

Flag US

Het eerste Amerikaanse cijfer dat de impact van de coronacrisis weergeeft is vandaag gepubliceerd. Het vertrouwen in de verwerkende nijverheid in de regio New York ploft in maart in elkaar. De indicator zakt van 12.9 in februari tot -21.5 in maart. De markt verwachtte een terugval tot 3. Het cijfer is het laagste sinds mei 2009! Noteringen onder het 0-niveau wijzen op contractie in de sector. Details tonen negatieve lezingen voor belangrijke subcategorieën zoals nieuwe orders, tewerkstelling of shipments. Die deelindicatoren die peilen naar de verwachte situatie binnen zes maanden staan ook fors onder druk, maar houden het hoofd nog net boven water. We verwachten een gelijkaardige indicator voor de regio Philadelphia op donderdag. Langs Europese kant is het Duitse ZEW-investeerdersvertrouwen (morgen) de eerste leidraad.
Op de markten gaan die eerste cijfers voorbij in de paniekhandel. Handel op de Amerikaanse beurs werd onmiddellijk na de start al een kwartier stil gelegd omdat het verlies opliep tot 7% (“circuitbreaker”). In Europa noteren de belangrijkste indexen met gelijkaardige verliezen. Spanje en Italië – coronabroeihaarden – doen het merkelijk minder goed. De dollar handhaaft zich in het algemeen, dankzij de diepte van de dollarmarkt. Opmerkelijk: ondanks de risicoaversie en de monetaire versoepeling door Fed, Bank of Japan en een aantal kleinere centrale banken zijn de rentes opwaarts gericht. Liquideren investeerders op dit ogenblik alle activa in een zoektocht naar cash? Of willen ze op dit ogenblik al een kredietrisicopremie, zelfs op veilig geacht Duits of Amerikaans staatspapier?
 

Empire Manufacturing Survey

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.