President Trump biedt markten strohalmpje om aan vast te klampen

De markten: kort op de bal

“Too little, too late”?

Flag US

De (potentiële) gevolgen van het coronavirus lieten gisteren zeer duidelijke sporen na. De olieprijzenoorlog tussen Saudi-Arabië en Rusland creëerde op zijn beurt een nieuwe bron van onzekerheid, vooral voor de VS. Amerika is in de voorbije jaren immers uitgegroeid tot een netto-exporteur van olie dankzij de ontdekking van de schalie-variant. De ontginning van schalieolie is echter enkel interessant als de prijs van “gewone” olie voldoende hoog is. Als die omwille van het coronavirus (lagere vraag) en het machtsspel tussen de Saudi’s en Rusland (aanbodoverschot) uiterst laag blijft, sluiten veel Amerikaanse energiebedrijven mogelijk noodgedwongen de deuren. En die bedrijven hebben bijzonder veel openstaande schulden…

‘Veilige’ Amerikaanse staatsobligaties waren gegeerd: de rentes gingen alweer met 30 basispunten onderuit aan het lange eind van de curve. Risicovolle activa gingen wel zéér vlot van de hand: beurzen in de VS tuimelden meer dan 7% en lokten een automatische onderbreking van de handelsdag uit. Aandelenmarkten liggen Trump nauw aan het hart. Voor hem staan ze symbool voor de sterke Amerikaanse economie. De Amerikaanse president ziet die uiteraard niet graag onderuit gaan, en al zeker niet in een verkiezingsjaar. Hij grijpt in met “substantiële” financiële steunmaatregelen. De details worden later vandaag uit de doeken gedaan. Minister van Financiën Mnuchin gaf al mee dat de maatregelen gericht zullen zijn op diegenen die het hardst getroffen zijn door het coronavirus, de kleine ondernemingen inclusief. De bedoeling is om liquiditeit te verschaffen gedurende de “coronaperiode” terwijl de overheid het probleem ondertussen probeert op te lossen.

De aankondiging biedt de markten vanmorgen een nieuw strohalmpje om aan vast te klampen. De Aziatische en Europese beurzen herstellen zo’n 2 à 3%. De Amerikaanse rentes recupereren tot 14 basispunten van het verlies gisteren. In Duitsland spreken we over een orde van grootte van 10 à 12 basispunten. Ook de dollar maakt een stukje goed: EUR/USD valt terug van 1.145 tot 1.136 momenteel. Toch willen we waarschuwen voor overdreven optimisme. Een herstel na een oplawaai van het formaat van gisteren is doorgaans eerder technisch van aard en betekent zeker niet dat alles achter de rug is. COVID 19 heeft in veel landen nog zeer veel marge om te verspreiden en zal de komende periode geregeld voor hernieuwde risk-off zorgen. Bovendien is het afwachten of Trump de verwachtingen straks inlost. Op iets langere termijn vrezen we dat de geest uit de fles is en dat het coronavirus en (het gebrek aan een kordaat) antwoord daarop het vertrouwen al te veel aantastte.
 

VS 2j. rente

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.