Saudi-Arabië start olieprijsoorlog met Rusland

De markten: kort op de bal

Olieprijs stuikt in elkaar

Flag EU

Het is vanmorgen niet alleen een waar bloedbad op de aandelen- (-6 à 7%) en rentemarkten (Amerikaanse rentes tot -30 basispunten!). Ook grondstoffen delen zwaar in de klappen. Olieprijzen tuimelen met maar liefst 30%. De daling in de olieprijzen is al langer aan de gang als gevolg van het coronavirus en de economische impact ervan die de (verwachte) vraag naar olie doet afnemen. Het is vanmorgen echter het resultaat van tactisch poker door Saudi-Arabië.

Vorige week vond er een belangrijke bijeenkomst van de belangrijkste olieproducerende landen plaats (OPEC+). Die had als bedoeling om de huidige productiebeperkingen minstens in voege te houden en bij voorkeur zelfs uit te breiden om de dalende olieprijzen een halt toe te roepen. Die slaan immers een gat in de Saoedische begroting. Rusland wou daar echter niet van weten. De lage olieprijzen maken het Amerikaans alternatief (schalieolie) immers minder interessant en kunnen – indien de prijs lang en laag genoeg blijft – bedrijven in de VS tot sluiting dwingen. Weg concurrentie. De korte pijn voor langere termijn voordelen, klinkt het in Rusland.

Saudi-Arabië is niet opgezet met het Russische plan en startte een rondje armworstelen. Het antwoordde met een prijzenoorlog. In plaats van zich aan de afgesproken productiebeperking te houden, zat het vanaf volgende maand de opgepompte hoeveelheid olie fors opschroeven tot ver boven 10 miljoen vaten per dag. Dat is zo’n 10% meer dan normaal. Het land voert ook een forse prijsverlaging van $6-8 door. De bedoeling is om de olieprijs verder de dieperik in te sturen en zo Rusland financieel onder druk te zetten. Hoewel ook Saudi-Arabië dat in de portemonnee zal voelen, beschikt dat land over een veel grotere geldelijke buffer.

De olieprijs (Brent) tuimelde afgelopen vrijdag in de nasleep van de mislukte OPEC+ top al 10% tot $45 per vat. Het spierballengerol van de Saudi’s duwt de prijs vanmorgen met 25% lager tot $33/vat, het laagste niveau sinds begin 2016. Oliegevoelige munten betalen het gelag. De Noorse kroon gaat onderuit: EUR/NOK gaat door het dak (kroon onderuit) van 10.45 afgelopen vrijdag tot 10.84 momenteel. Ook de Canadese dollar verliest terrein van 1.34 tot 1.36 tegenover zijn Amerikaanse naamgenoot.Ook de Canadese dollar verliest terrein van 1.34 tot 1.36 tegenover zijn Amerikaanse naamgenoot.
 

Brent ruwe olie

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.