Markten zetten achtbaanrit voort

De markten: kort op de bal

Rentes bereiken historische laagtes

vlagecOpening

De angst voor het coronavirus houdt markten in recessiemodus naarmate de virusuitbraak buiten China steeds meer toeneemt. Beleggers zien het glas halfleeg en vrezen steeds meer voor de economische gevolgen van een aanbod- (ontwrichte aanvoerketens) én een vraagschok (n.a.v. onzekerheid). Europese beurzen kregen gisteren een klap. De Euro Stoxx 50 gleed uit (-1.52%). Europese rentes zakten dieper in de bodem en noteerden 1.4 (2-j.) tot 4.6 (30-j.) bpn lager. De EU kondigde gisteren aan dat ze haar strenge budgetregels versoepelt en overheden hun geldkraan (beperkt) mogen openen om de economische gevolgen van de corona-epidemie aan te pakken. De Italiaanse overheid grijpt haar kans en pleit dat ze haar fiscaal stimuleringspakket verdubbelt tot EUR 7.5mld om de getroffenen te helpen. Daarmee ziet ze haar begrotingstekort oplopen van de eerder ingezette 2.2% tot 2.5%


In de VS riep de staat Californië de noodtoestand uit nadat corona er iemand het leven kostte en 53 bevestigde besmettingen werden bevestigd. Wall Street nam een duik en tuimelde tot 3.6% (Dow Jones). Amerikaanse rentes crashen nog sneller dan de Europese en gingen 9.6 (2-j.) tot 16.1 (30-j) bpn lager. Azië deelt in de klappen en zet vanmorgen het bloedbad onverminderd verder. Aziatische beurzen verloren tot 3%. Europese beurzen volgen.


De Amerikaanse 10-jaarsrente bereikt aan 0.81% een historisch diepterecord. Beleggers houden rekening met een recessiescenario en schatten – ondanks de 50 bpn coronacut – de kans op extra renteverlagingen door de Fed steeds hoger in. Ondertussen verdisconteert de markt een renteknip van 50 bpn in maart én 25 bpn in april en juni. Opmerkingen van enkele FOMC-leden (Kashkari, Williams & Kaplan) duiden alvast aan dat de Fed paraat staat om bijkomende maatregelen te treffen. De dollar betaalt de prijs. De handelsgewogen dollar (DXY) nadert het dieptepunt van december (96.36) en EUR/USD stuwt voorbij de cruciale 1.1230 weerstandzone. Ook ten opzichte van de yen komt de steunzone rond USD/JPY 105 in zicht. De hamvraag luidt: how low can you go? Naast de recessievrees houden beleggers – nu de Amerikaanse rentes in rotvaart richting 0 gaan – er wellicht ook rekening mee dat de Fed misschien opnieuw beroep zal doen op het aankopen van nieuwe activa…
 

EUR/USD breekt boven 1.1230 weerstandzone

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.