Saudi’s en Russen verlengen olieproductiebeperking tot in 2019

De markten: kort op de bal

Prijs van het zwarte goud veert op

Saudi-Arabië en Rusland komen overeen om het 2017-akkoord m.b.t. de beperking van de olieproductie te verlengen tot in 2019. Het pact werd destijds in het leven geroepen om de wegglijdende olieprijzen een halt toe te roepen. De verlenging ervan gebeurt om dezelfde reden want olie daalt al sinds begin oktober ongemeen hard (> -30%). Nu donderdag komen de belangrijkste olieproducerende landen (OPEC+) samen voor een analyse van de huidige situatie. Rusland toonde zich vorige week niet echt happig op een effectieve productiebeperking. Het vindt dat Saudi-Arabië – dat recent en onder druk van de VS nog recordniveaus oppompte – eerst in de productie moet snijden. Saudi-Arabië wil dat op zijn beurt niet alleen doen (lees: het wil geen kleiner marktaandeel).

De verlenging van het 2017-akkoord suggereert nu dat beide landen meer op dezelfde lijn zitten dan initieel gedacht. De kans op een effectieve productiebeperking donderdag is erdoor alvast toegenomen. Daarbovenop legt ook Canada’s, de 5e belangrijkste olieproducent, een stevige en ongeziene productiebeperking op. De (marges van) Canadese oliebedrijven staan onder grote druk door de vrije val van de olieprijzen. Teneinde brute ontslagrondes te vermijden legt het land een (tijdelijke) productielimiet op.

Deze combinatie van factoren mist zijn effect niet. De olieprijzen dikken een kleine 5% aan. Een vat ruwe Brentolie kost ongeveer $62/vat. Het sloot vorige week vrijdag nog af op $59. Afwachten nu of OPEC+ donderdag de daad bij het woord voegt, zo niet belooft de rally van korte duur.  

Figuur - Ruwe (Brent)olie profiteert van vooruitzicht op minder productie

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.