Corona hakt in op de markten

De markten: kort op de bal

Beleggers bereiden zich voor op een globaal recessiescenario

vlagecOpening

Beleggers zijn in de ban van het coronavirus. Niet enkel waarschuwt een toenemend aantal bedrijven voor problemen in hun productiekettingen, het virus vindt haar weg door heel de wereld: van China naar Iran tot Duitsland. Wat startte als coronavrees lijkt nu meer op recessievrees. Beleggers vrezen dat de epi- of pandemie (?) de globale economie kopje onder zal duwen. Het bloedbad op de beurzen gaat door. Amerikaanse beurzen sloten gisteren zeer diep in het rood en tuimelden tussen 4 en 5%, het grootste dagverlies sinds augustus 2011. Aziatische beurzen zongen vannacht hetzelfde deuntje en in Europa gaan vanochtend de beurzen opnieuw diep in het rood met verliezen tot 5%.


Op de rentemarkt is het motto “how low can you go”. Amerikaanse rentes zakken vandaag zowel op het korte (2-j) als het lange eind van curve (30-j.) tot 9bpn lager. Beleggers richten hun ogen op de Fed. De vraag is niet langer of de Fed in maart de rente zal verlagen maar met hoeveel. De meerderheid verwacht een renteknip van 25bpn; sommigen kijken zelfs in de richting van 50bpn. Europese rentes duiken 2bpn (2-j.) tot 4bpn (30-j.) lager. Het feit dat de Fed wel en de ECB niet in haar monetaire stimuleringsbuidel kan tasten, speelt de dollar parten via een verlies aan rentesteun. De handelsgewogen dollar (DXY) daalt verder. EUR/USD zet zijn remonte voort en haalt nu ook de 1.10 kaap. De yen breidt vandaag weer haar veilige-havenwinsten uit en USD/JPY verzwakt verder tot 108.67.


In het VK heeft premier Johnson gisteren zijn onderhandelingspositie bekendgemaakt over de toekomstige relaties met de EU. Johnson streeft naar een handelsakkoord naar Canadees model – wat Europese brexitonderhandelaar Barnier reeds uitsloot – en dreigt de onderhandelingstafel te verlaten indien eind juni geen “goede vooruitgang” is geboekt. Daarmee zet hij een no-deal brexit scenario opnieuw op de kaart. Het pond is er niet gelukkig om. EUR/GBP stijgt tot 0.8573.


 

Amerikaanse 2-jaarsrente tuimelt voor het eerst sinds 2016 beneden 1%

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.