Markt geeft Zuid-Afrikaans budget voorzichtig groen licht

De markten: kort op de bal

Min Fin Mboweni zet het mes in de uitgaven

Flag EU

Vandaag stelde de Zuid-Afrikaanse minister van financiën Mboweni de jaarlijkse begroting voor. Het land kampt al langer met economische, financiële en sociale instabiliteit. Voor veel kredietbeoordelaars is Zuid-Afrika om die redenen al even niet meer voldoende kredietwaardig. Enkel ratingbureau Moody’s hanteert nog het label “investment grade”. Dat is belangrijk omdat veel investeerders/fondsen enkel activa mogen aanhouden die in die categorie geklasseerd zijn. Als dat niet langer het geval is, zijn zij statutair verplicht die van de hand te doen. Met alle gevolgen voor de Zuid-Afrikaanse aandelen, (staats-)obligaties en rand van dien. De jaarlijkse begroting was dus van groot belang.

Mboweni stelde de groeivoorspellingen voor dit jaar neerwaarts bij naar 0.9%. De groei trekt volgens de verwachtingen wel aan naar 1.3% en 1.6% in de daaropvolgende jaren. Dat is waarschijnlijk wel niet genoeg om het gat in de begroting te dichten. Mboweni gaat uit van een tekort van 6.8% t.o.v. het BBP tijdens het huidige fiscale jaar (2019-2020) naar 6.8% in het volgende. Dat is meer dan in oktober werd vooropgesteld en meteen het grootste tekort sinds 1994. Het stijgend tekort komt er onder meer omwille van de geplande belastingverlaging voor zowel bedrijven als gezinnen. De minister van financiën stelt bij wijze van tegenmaatregel wel een ambitieuze knip in de lonen van maar liefst 160 miljard Zuid-Afrikaanse rand (een slordige 10 miljard euro) van de ambtenaren voor. Hij plant ook een “groene taks” op plasticzakjes en verhoogt de belastingen voor tabak, alcohol en benzine.

De markten zijn tevreden met het begrotingsvoorstel. De Zuid-Afrikaanse munt versterkt van EUR/ZAR 16.7 naar 16.4. Dat is vanuit een iets breder perspectief wel maar een druppel op een hete plaat. Begin januari noteerde de ZAR immers nog aan 15.7 tegenover een euro die ook in niet al te beste vorm verkeert. De lauwe marktreactie suggereert dat sommige investeerders liever nog niet “all-in” gaan. Moody’s geeft Zuid-Afrika een nieuwe beoordeling eind maart. Nog even nagelbijten, dus.
 

EUR/ZAR

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.