Hongaarse centrale bank houdt beleid ongewijzigd

De markten: kort op de bal

Forint beschermd door normalisatiespeculatie?

De Hongaarse centrale bank hield haar beleidsrentes vandaag ongewijzigd. De basisrente bedraagt 0.9% en de depositorente -0.05%. Ze houdt ook haar versoepelende liquiditeitsmaatregelen in voege. De Hongaarse inflatie steeg in januari tot 4.7% (!) op jaarbasis, maar de MNB verwacht dat ze tegen het einde van het 1e kwartaal opnieuw binnen de 2.5%-3.5% tolerantiezone rond de 3%-doelstelling zal vallen. De centrale bank schuift de zwarte piet dan wel in de handen van de volatiele brandstof-en voedingsprijzen, maar moet toegeven dat ook de onderliggende kerninflatie ver boven de doelstelling ligt (4% j/j). In combinatie met sterker dan verwachte groeicijfers voor het 4e kwartaal (1% kw/kw) leidde dat tot speculatie dat de houdbaarheidsdatum van het ultrasoepele Hongaarse monetaire beleid nadert. De vicevoorzitter van de Hongaarse centrale bank, Nagy, deed ook zijn duit in het zakje door te zeggen dat zijn instelling alle instrumenten zal gebruiken om te vermijden dat de inflatie ontspoort. Wat de groei betreft, behoudt de MNB de vooruitzichten uit januari: 3.7% voor 2020 en 3.5% voor 2021 en 2022. De uitbraak van het Chinese coronavirus krijgt opnieuw een vermelding als neerwaarts risico.
Over de Hongaarse forint rept de centrale bank opnieuw met geen woord. De normalisatiespeculatie voorkwam zware verliezen voor de HUF in de recent risk-off correctie, maar EUR/HUF blijft aan 338 wel kortbij recordkoersen. In welke mate zal de zwakke forint – in se een extra accommoderende factor – de volgende inflatievooruitzichten van de MNB beïnvloeden? De MNB zal het monetair beleid grondig onder de loep nemen bij het volgende uitgebreide inflatierapport op 24 maart. Op korte termijn voorkomen speculatienormalisatie en een krappere liquiditeit (technische gevolgen FX swap programma) waarschijnlijk verdere verliezen voor de forint, ongeacht het risicoklimaat.
 

EUR/HUF: normalisatiespeculatie beschermt forint

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.