Verspreiding coronavirus zet markten in rep en roer

De markten: kort op de bal

Sprake van een uitputtingsbeweging?!

vlagecOpening

Er sloop gisteren paniek in de rangen. De verspreiding van het coronavirus buiten China nam nieuwe dimensies aan in onder meer Zuid-Korea en Italië. Met pandemie als buzz-woord volgde een ongewoon scherpe marktbeweging. De Europese en Amerikaanse beurzen verloren respectievelijk 4% en 3%. Zowel de Europese EuroStoxx 50 als de Amerikaanse S&P 500 belanden zo in één klap aan eerste steunniveaus, respectievelijk rond 3600 en 3200. De Amerikaanse rentes verloren tot 10 basispunten. Op een looptijd van 10-jaar kwam het nagenoeg tot een test van het absolute dieptepunt op 1.33%. De Amerikaanse 30-jaarsrente bevindt zich al op onontgonnen terrein. Aan het korte eind van de rentecurve verwachten investeerders nu dat de Fed in juni de economie ter hulp zal komen met een nieuwe renteverlaging. De Duitse rentes verloren zo’n vijftal basispunten. Op een looptijd van 10 jaar gaf de intermediaire steun rond -0.41%/-0.44% zich gewonnen.
Op de wisselmarkt profiteerde de dollar aanvankelijk van de risicoaversie, maar uiteindelijk gooide de greenback de handdoek in de ring. De scherpe Amerikaanse rentedaling was van het goede teveel. Op handelsgewogen basis is een breuk door de weerstandszone rond 100 voorlopig niet aan de orde. EUR/USD nam deze maand al een ruim voorschot. Ook daar gaf de EUR/USD 1.0776 zich niet gewonnen. Voor USD/JPY, dat ook al op een technische horde – 112 – botste, liggen de kaarten anders. De combinatie van dollarmoeheid en yen-sterkte trokken het muntenpaar in een mum van tijd opnieuw richting de lage 110-zone. De Zwitserse frank bevond zich initieel opnieuw in polepositie. EUR/CHF daalde aanvankelijk voor het eerst sinds 2015 onder het 1.06-niveau. De (on)zichtbare hand van de Zwitserse centrale bank zorgde echter voor een intraday ommekeer.
De sterkte van de bewegingen van gisteren in verhouding met het weinige tastbare nieuws en de technische barrières die zich op verschillende markten opwerken, suggereren dat de marktactie het label “uitputtingsbeweging” kunnen meekrijgen. Vandaag gaat het er in ieder geval op rustiger aan toe. Wordt vervolgd…
 

EuroStoxx 50 nadert 1e belangrijke steunzone rond 3600

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.