Coronavirus houdt de markten stevig in de tang

De markten: kort op de bal

Amerikaanse tienjaarsrente test ondergrens zijwaartse handelsband

Flag US

Het coronavirus verdween begin vorige week wat naar de achtergrond. Het aantal besmettingen nam toe maar er waren tekenen dat de verspreiding aan snelheid inboette. In China althans. In Japan en vooral Zuid-Korea (en zelfs in het Midden-Oosten) ontwikkelen zich in ijltempo nieuwe broeihaarden. Dat zorgde aan het eind van de week voor een nieuwe rilling over de rug. Amerikaanse staatsobligaties waren in trek: de 30-jaarsrente gleed uit tot een nieuwe laagterecord (1.88%). De beurzen deden het niet goed. Toegegeven, de uiterst zwakke Amerikaanse PMI’s – het kleine broertje van de toonaangevende ISM’s – speelden daar ook een belangrijke rol in.

Het is ondertussen duidelijk dat corona niet stopt aan de Chinese grens en dat werd de markt dit weekend ook nog eens stevig ingewreven. Het aantal infecties loopt ook dichter bij eigen huis op: Italië identificeerde inmiddels zo’n 150 gevallen en drie doden. De Italiaanse beurs opent vanmorgen met 3.5% lager, de 10-jaarsrente gaat 8 bpn hoger. Beleggers zoeken bescherming in veilige havens. De Amerikaanse tienjaarsrente glijdt 7 basispunten onderuit tot het laagste niveau sinds midden 2016 en test stevig de ondergrens van de zijwaartse handelsband. In Duitsland tuimelen de rentes 2 tot 6 punten. De tienjaarsrente noteert met -0.47% aan het laagste niveau sinds oktober vorig jaar. Voor de al fel geplaagde euro is het toenemend aantal Europese besmettingen bezwaarlijk goed nieuws te noemen. EUR/USD geeft de vrijdagwinsten (na de Amerikaanse PMI’s) deels weer op. Het paar blijft in het defensief in de buurt van 1.08. De traditioneel veilig beschouwde yen profiteert maar met mate. We stelden die relatief beperkte aantrekkingskracht tijdens risk-off vorige week al vast. Ze vindt haar oorsprong in de potentiële negatieve impact die corona op de al sputterende Japanse economie kan/zal hebben.
 

VS 10j.-rente

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.