Britse PMI’s herstellen …

De markten: kort op de bal

… maar hebben een zwart randje.

Flag UK

Onderzoeksbureau Markit draait overuren vandaag. Na Japan en de EMU eerder vandaag (zie apart berichtje) en in de VS (deze namiddag), stond ook het PMI-bedrijfsvertrouwen in het Verenigd Koninkrijk op de publicatieagenda. Dat wordt tegenwoordig met meer dan gemiddelde belangstelling opgevolgd. De verkiezingsoverwinning van Johnson in december en een doorbraak in brexit na drie slopende jaren zorgden voor een stevig herstel in januari. Eenmalig of niet? Het antwoord is genuanceerd.

De PMI voor de verwerkende nijverheid veerde onverwacht verder op van 50 tot 51.9. De markt rekende op een kleine terugval tot 49.7 na de sterke stijging vorige maand. De indicator wijst daarmee terug op economische expansie. Het goede nieuws: de maakindustrie profiteerde onder meer van een stijgende vraag vanuit de VS en Europa. Een oplopende levertijd, de grootste stijging in de bijna 30-jarige geschiedenis van de Britse PMI’s, draagt positief bij tot het hoofdcijfer omdat die in ‘normale’ omstandigheden wijst op bedrijven die de oplopende vraag niet kunnen volgen. In het huidige geval echter is die toe te schrijven aan een verstoring van de productieketting omwille van het coronavirus. Een stijgende PMI met een zwart randje, dus. De reeks voor de dienstensector gaf een klein deeltje van de januaristijging (met maar liefst 3.9 punten) terug op: van 53.9 naar een nog steeds degelijke 53.3. De sector verwijst specifiek naar een terugvallende vraag van (hotel)boekingen/toerisme vanuit China en Aziatische omstreken.

Maar het is niet allemaal corona en kwel. Respondenten blijven relatief (en zelfs iets meer dan in januari) optimistisch over de toekomst, met de verminderde politieke onzekerheid als een belangrijke reden. Ze stelden ook een algemeen grotere bereidwilligheid van het cliënteel vast om de centen te laten rollen.

Het Britse pond reageert stoïcijns op het februarirapport. De munt profiteerde recent aanzienlijk van (verhoopte) fiscale stimulus en een heropleving van de binnenlandse economie. Het bracht EUR/GBP tot niveaus van kort na de verkiezingen van december. De prijsactie van de afgelopen dagen suggereerde echter dat de rally voor beleggers ver genoeg is gegaan. EUR/GBP herstelde van 0.83 richting 0.836 momenteel. De PMI’s moesten al bijzonder sterk zijn om een nieuwe rally van het pond in te luiden. Dat was onvoldoende het geval.
 

EUR/GPB

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.