Britse consument geeft opnieuw vlotter geld uit

De markten: kort op de bal

Pond profiteert niet

Flag UK

Er waren recent al meerdere indicaties dat verschillende segmenten van de Britse economie opgelucht ademhaalden toen ze na de verkiezingen van 12 december (minstens tijdelijk) niet meer wakker moesten liggen van brexit. Er was een beslissing en iedereen kon weer vooruitkijken. De data eerder deze week (arbeidsmarkt, inflatie) waren opnieuw beter/hoger dan verwacht. De Bank of England had gelijk toen ze eind januari even de kat uit de boom keek en de rente nog niet onmiddellijk verlaagde.

In het vierde kwartaal van vorige jaar haakte zelfs de Britse consument, traditioneel een van de sterkhouders in het Britse groeiverhaal, af door de aanhoudende onzekerheid omtrent brexit. Er waren eerder al indicaties er ook hier beterschap was en dat werd vandaag ook bevestigd door de ‘officiële’ kleinhandelsstatistieken voor januari. Na drie opeenvolgende maanden van dalende verkopen herpakt de Britse consument zich met 1.6% hogere uitgaven in de kleinhandel dan in december. De markt had slechts op 0.8% gerekend (serie gezuiverd voor autobrandstoffen). Onder meer de uitgaven voor kleding en schoeisel stegen fors. Anderzijds was er ook positieve bijdrage van de bestedingen voor voedsel, wat wel minder zwaar weegt als een indicator voor een cyclische herstel.

De marken in het algemeen en het pond in het bijzonder reageerden opvallend lauw. Dat kan een indicatie zijn dat er ondertussen al veel goed nieuws in de Britse munt verdisconteerd is. Eerder deze week zag het er nog naar uit dat de EUR/GBP het dieptepunt (sterk pond) van onmiddellijk naar de verkiezingen (0.8276) zou testen en mogelijk doorbreken. Gisteren viel de Britse munt, zonder veel reden, al ten prooi aan winstnemingen. EUR/GBP steeg vlot richting de mid-0.83 zone, en dat ondanks een algemeen zwakke euro. De pond wint ook geen verder terrein na de kleinhandelsverkopen. Morgen staat met het PMI-vertrouwen (zowel in de EMU als in het VK) nog een belangrijke barometer op de agenda. De prijsbeweging vandaag suggereert echter dat de relatieve verrassing in het voordeel van het pond groot zal moeten zijn om EUR/GBP op korte termijn beneden die steunzone van 0.8276 te duwen. Op iets langere termijn zien we vooral 11 maart als een mogelijk belangrijk referentiepunt. Dan maakt de nieuwe minister van Financiën Sunak de begroting bekend en moet blijken hoeveel geld de Britse regering op tafel wil leggen om de Britse reconversie naar het post-Brexit tijdperk te begeleiden.
 

Figuur - EUR/GBP: pond profiteert niet van herstel in Britse kleinhandelsverkopen

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.