Britse cijfers blijven relatief sterk

De markten: kort op de bal

Schiet de Johnson-regering de economie nog bijkomend ter hulp?

Flag EU

De Britse arbeidsmarktdata waren gisteren zeker niet slecht. De lonen groeiden weliswaar iets trager dan in de maand november (3.2% j/j in december tegenover 3.4%) maar de tewerkstellingsgroei over de periode oktober-november haalde met 180 000 vlotjes de lat (148 000). Een sterke prestatie, temeer omdat de tewerkstelling vorige maand ook al met een stevige 208 000 toenam. De werkloosheidsgraad stabiliseerde op een ultralage 3.8%. We moeten meer dan 40 jaar terug in de geschiedenis voor nog lagere niveaus.

Vandaag kregen we de januari-inflatiecijfers voorgeschoteld. De Britse CPI koelt al sedert 2018 gestaag af en bereikte in december nog een meerjarig dieptepunt. Het bracht de Bank of England, die een 2%-inflatiedoelstelling nastreeft, stilaan in een netelig parket. Ze besliste eind januari toch om de rente alsnog niet te verlagen. Vandaag kan de BoE opgelucht ademhalen. Zowel de algemene als de kerninflatie herstelden in januari van respectievelijk 1.3% j/j tot 1.8% en 1.4% tot 1.6%. Nog steeds beneden de 2%-doelstelling maar de daling zet zich op z’n minst niet voort.

Het is best mogelijk dat de centrale bank ervoor opteerde om nog even de kat uit de boom te kijken na de stevige overwinning van Johnson en zijn Conservatieve Partij midden december. De verkiezingen waren een nieuwe bron van onzekerheid, naast de brexit. Met beide minstens tijdelijk van de baan zou ondernemend en consumerend VK wel eens de rug kunnen rechten. Dat bleek eerder al uit het PMI-bedrijfsvertrouwen in januari. Een nieuwe indicatie krijgen we morgen (kleinhandelsverkopen) en vrijdag (februari-PMI’s). De regering Johnson wil ook graag haar duit in het zakje doen. Ze heeft ambitieuze fiscale plannen, zeker onder kersvers minister van Financiën Sunak. Het is nog even afwachten voor de concrete details, meer bepaald tot 11 maart. Sunak wil de hooggespannen verwachtingen inlossen en zal naar eigen zeggen een budget voorstellen dat het potentieel van het VK ontlokt.

Sterling reageert relatief lauw op de inflatiecijfers van vandaag en verliest momenteel zelfs een beetje tegenover de euro. Dat gezegd zijnde heeft de munt wel al een onwaarschijnlijk sterke rit achter de rug. De reden is enerzijds die anticipatie op een gulle begroting en anderzijds de recente appelflauwte van de euro. Aan niveaus van EUR/GBP 0.832 noteert het paar aan de sterkste niveaus in de nasleep van Johnson’s verkiezingsoverwinning. EUR/GBP 0.83 is een belangrijk steunniveau. Een breuk daar beneden effent de weg naar het pre-referendum tijdperk vanuit technisch oogpunt.
 

EUR/GBP

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.