Markten zien ‘corona-glas’ weer even halfleeg

De markten: kort op de bal

Hoe lang blijft corona het dominante marktthema?

Flag EU

Corona is een tweesnijdend zwaard voor de markten. Na een duik van de beurzen/risk-off correctie ten tijde van het Chinees nieuwjaar (eind januari/begin februari) bleef corona voor een ambigue retoriek zorgen. Enerzijds was duidelijk dat het virus zwaar zou wegen op de Chinese activiteit in het eerste kwartaal. De basishypothese blijft wel dat de impact van tijdelijke aard zal zijn. De mogelijke gevolgen voor de wereldeconomie waren zo mogelijk nog moeilijker in te schatten. De markten vonden echter al snel een elegante werkhypothese die de meeste investeerders kon geruststellen. De centrale banken, en zo nodig ook de fiscale overheden, zullen een eventuele groeivertraging door corona zo goed mogelijk accommoderen via een bijkomende steunmaatregelen. De globale economie en, meer nog de markten, waren verzekerd van een groei-vriendelijke context. De beurzen veerden op. De grote Amerikaanse en sommige Europese indices zetten zelfs nieuwe recordkoersen, ondanks of moeten we stillaan zeggen ‘dankzij’ de verwachte beleidsreactie op corona. Tot nu speelde deze analyse zich echter vooral af op macro niveau.

Recent waarschuwden al verschillende bedrijven voor de impact van corona op bepaalde specifieke activiteiten, denk maar aan transport van en naar China. Vanmorgen kwamen de mogelijke gevolgen op een wel zeer concrete manier op de voorgrond. Technologiegigant Apple waarschuwde dat het de vooropgezette omzet voor het eerste kwartaal waarschijnlijk niet zal halen. De verkoop in China vertraagt door een lagere lokale vraag. Bovendien wordt ook de productieketting verstoord. De heropstart van de productie verloopt minder vlot dan aanvankelijk gedacht/gehoopt.

De aankondiging van Apple zorgt voor twijfel op de markten. Zullen de gevolgen van corona buiten China toch groten zijn dan verwacht, ondanks eventuele steunmaatregelen van de overheden om de economie drijvende te houden? De Europese beurzen openen vanmorgen 0.5% lager. Duitsland doet het iets slechter dan het gemiddelde. Ook vorig jaar bleek al hoe gevoelig exportgerichte economieën zoals de Duitse zijn voor een verstoring in het fragiele radarwerk van de leveringsketting. Tot nader bericht denken we dat het belang van corona voor de markten stilaan kan afnemen. Toch moeten we voor Europa misschien iets meer een slag om de arm houden, zeker rekening houdend met de al fragiele status van de economie voor het uitbreken van corona. De euro en de Europese rentes blijven dan ook in het defensief vanmorgen.
 

Figuur - Onzekerheid over corona houdt Duitse 10-j rente blijft kort bij correctief dieptepunt

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.