Tsjechische groei sputtert …

De markten: kort op de bal

… en inflatie trekt aan

Flag Czech Republic

Tsjechië publiceerde vanmorgen de vierdekwartaalgroeicijfers. Die stelden wat teleur: 0.2% kw/kw of 1.7% j/j. De markt rekende op respectievelijk 0.3% en 2%. Dat is in vergelijking met veel andere leden van de EU een degelijke prestatie. Het land kan dankzij een sterke loongroei rekenen op een gezonde binnenlandse vraag. Niettemin tonen de data aan dat Tsjechië niet immuun is aan de (industriële) groeivertraging die ook de rest van Europa treft. Het kwartaalcijfer is immers het zwakste in vier jaar en daar is de Duitse malaise in de maakindustrie niet vreemd aan. Duitsland is een van de belangrijkste handelspartners van Tsjechië. Uit groeicijfers vanmorgen blijkt dat de Duitse economie in Q4 tot stilstand kwam (0% kw/w, 0.4% j/j). Behalve de locomotief dreigen nu ook de wagonnetjes stil te vallen.

Tsjechische inflatie daarentegen is springlevend. Die trok in januari aan van 3.2% j/j naar 3.6%, ver boven de tolerantieband van 1%-3%. Het maand-op-maandcijfer veerde op van 0.2% naar maar liefst 1.5%. Details onthullen een opmerkelijke sprong in alcohol en tabak. Die komt er omwille van fiscale redenen (belastingverhoging). Kosten voor wonen en ontspanning namen ook relatief fors toe (met resp. 1.1% m/m en 2.6% m/m).

De Tsjechische centrale bank verhoogde begin deze maand de rente onverwacht van 2% naar 2.25%. Dat was opmerkelijk want ze verlaagde nochtans haar groeivoorspellingen. De reden voor de ‘hike’ was exact die hoger dan aanvaardbare inflatie. De CNB verwacht dat ze ook de komende maanden nog boven haar doelstelling zal blijven. De hogere rente moet de inflatie op termijn opnieuw richting 2% (middelpunt van de tolerantieband) brengen. De CNB kan daarvoor ook rekenen op de sterke kroon van de afgelopen weken. De munt verstevigde gradueel richting EUR/CZK 25. De laatste renteverhoging duwde het paar daar uiteindelijk onder. Ook vandaag breidt de Tsjechische kroon de winsten uit. De hoger dan verwachte inflatie primeert dus over de teleurstellende groeicijfers. Dat is niet onlogisch: de laatste CNB-beleidsvergadering legde immers een duidelijke focus op prijsevolutie bloot.
 

EUR/CZK

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.