Britse minister van financiën neemt ontslag

De markten: kort op de bal

Een gullere begroting op komst?

Flag UK

Britse minister van financiën, Sajid Javid, nam gisteren onverwacht ontslag nadat premier Boris Johnson hem gevraagd had al zijn adviseurs te ontslaan. De premier wilde de adviseurs vervangen door zijn eigen vertrouwelingen om zo meer greep op het ministerie te verkrijgen. Johnson had de afgelopen dagen een regeringsherschikking in de steigers gezet, maar het vertrek van Javid was op z’n minst gezegd een grote verrassing. Johnsons uitdrukkelijk verzoek om zijn adviseurs de deur te wijzen, schoot bij Javid in het verkeerde keelgat. Javid zei dat geen enkele minister met een beetje zelfrespect die voorwaarden zou aanvaarden, vertrouwden mensen uit de entourage van Javid de Britse media toe.

De onverwachte zet komt op een kritiek moment. Binnen een maand moet immers de begroting voor 2020 voorgesteld worden, een heikel punt die de relatie tussen de Britse premier en Javid verzuurde. Javid werd inmiddels vervangen door Rishi Sunak, die tot voorheen de nummer twee van het departement was én beschouwd wordt als iemand erg loyaal aan Johnson. De premier verwacht dat Sunak Javids bezuinigingsbladzijde omslaat en minder aan de rem trekt van Johnsons bestedingsambities. De premier beloofde de kiezers immers forse investeringen in infrastructuur, gezondheidszorg, onderwijs en de politie.

Ook de markten hopen op een guller fiscaal beleid onder Sunak. De Britse rentes veerden op na de benoeming van Rishi. De Britse rentes klommen 5 (2-j.) tot 7 bpn (10-j.) hoger. Ook het pond profiteerde. EUR/GBP eindigde in het lage 0.83 gebied, het laagste niveau sinds Johnsons grote overwinning tijdens de vervroegde verkiezingen in december. Binnen een maand volgt Sunaks vuurdoop, dan presenteert hij de begrotingsplannen voor dit jaar.
 

EUR/GBP

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.