Aantal corona-besmettingen loopt stevig op

De markten: kort op de bal

Sentiment getackeld

vlagecOpening

De vrees voor een wereldwijde economische uitval na de uitbraak van het coronavirus in China ging recent liggen. Rust vond de weg terug naar de financiële markten. Beurzen zetten in de VS én Europa (Duitse Dax, EuroStoxx 600) nieuwe recordkoersen neer. De rentemarkten herstelden van de neerwaartse correctie, zij het schoorvoetend. Op de wisselmarkten bleef de prijsbeweging relatief beperkt. De uiterst zwakke prestatie van de euro springt daardoor wel in het oog. Beleggers lijken de munt te mijden, zowel tijdens risk-off als risk-on. EUR/USD testte/brak de afgelopen dagen door twee belangrijke steunniveaus. Eind vorige week viel 1.0981. Gisteren legden eurobears 1.0879 het vuur aan de schenen.

Dat de rust terugkeerde, betekent echter nog niet dat het coronavirus verdwenen is. Daar herinnerde China de markten vanmorgen nogal stevig aan. Het land deelde mee dat het aantal gevallen besmet door het virus met maar liefst meer dan 15 000 steeg! De forse stijging zou wel het gevolg zijn van een wijziging in de methodiek waarbij China een conservatievere aanpak hanteert. Het is hoe dan ook een wake-up call voor de markten die mogelijk iets té gerust waren. Europese beurzen volgen in het spoor van Azië en noteren in het rood met verliezen van om en bij een half procent. De Japanse yen profiteert van zijn status als veilige haven (USD/JPY beneden 110) en EUR/USD … stijgt zowaar. Waarschijnlijk speelt de relatief beperkte Duitse rentedaling (2 basispunten) een rol. Amerikaanse rentes dalen immers zo’n drie tot vijf basispunten. EUR/USD “herstelt” van het 1.0879-steunniveau tot ongeveer 1.089 momenteel. We blijven niettegenstaande voorzichtig over het muntenpaar. Later vandaag publiceert de VS CPI-inflatie. De lat ligt na een flauwe maand december niet bijster hoog (0.2% m/m verwacht zowel voor algemene als kerninflatie). Een degelijke uitkomst kan in combinatie met de huidige risk-off en het penibele technisch plaatje de euro – die zelf op korte termijn een echte hersteltrigger mist – in het defensief houden.
 

EUR/USD

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.