Riksbank houdt beleidsrente onveranderd op 0.0%.

De markten: kort op de bal

Lagere inflatie voorlopig geen reden om een andere koers te varen.

In december verhoogde de Zweedse Riksbank de rente met 25 basispunten tot 0.0% en trok daarmee een streep onder een periode van bijna vijf jaar van negatieve beleidsrentes.

Zoals verwacht kwam de Riksbank vandaag niet terug op die beslissing. In haar begeleidende communicatie zegt de bank dat haar inschatting van de economie niet ten gronde is veranderd vergeleken met de beleidsvergadering in december. Na een periode van sterke groei is de Zweedse economie nu op een meer evenwichtig pad terecht gekomen. De bank verwacht dit jaar een matige groei van 1.3%, maar ziet wel mogelijkheid voor een versnelling van de activiteit eind dit jaar en volgend jaar.

Opvallend, de bank verwacht een forse afkoeling van de inflatie (CPIF) tot gemiddeld 1.3% dit jaar. Die daling is echter vooral het gevolg van een (tijdelijk ingeschatte) daling van de energieprijzen. De Riksbank ziet de onderliggend inflatie nog steeds iets onder, maar kortbij 2.0% en vindt het tot nader bericht niet nodig om de lagere inflatie te beantwoorden met een eventuele monetaire versoepeling. Op zich is het normaal dat een centrale bank het bereiken van de inflatiedoelstelling beoordeelt over de volledige looptijd van de beleidshorizon. Toch valt op dat de bank nu (veel) toleranter is voor een inflatie die minstens tijdelijk beneden de doelstelling blijft dan enkele jaren geleden het geval was. Dit doet vermoeden dat de bank terughoudend is om de beleidsrente opnieuw negatief te maken. Ook opvallend, de bank geeft in haar perscommuniqué geen appreciatie over de waardering/het niveau van de Zweedse kroon. Een aanwijzing dat ze geen zwakkere kroon meer wil om de inflatie alsnog op te krikken? De Riskbank behoudt haar verwacht pad voor de beleidsrente en ziet slechts een beperkte kans op een renteverhoging in de tweede helft van 2020.

De kroon reageerde nauwelijks op de beleidsbeslissing van vandaag. We nemen wel akte van het feit dat de kroon niet onmiddellijk opnieuw rentesteun zal verliezen, ook niet bij een periode van lagere headline inflatie. De kroon zag recent ook wat af van de onzekerheid omwille van corona, maar de verliezen bleven relatief beperkt en de kroon toont ook veerkracht nu de spanning afneemt. In een betere algemene economische en marktcontext kan de munt het herstel van het laatste kwartaal van volgend jaar mogelijk geleidelijk verderzetten. EUR/SEK 10.4150 is het eerste belangrijke ijkpunt op de technische grafieken.
 

Figuur - EUR/SEK: kroon behoudt recent herstel na Riksbank beleidsbeslissing.

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.