Britse economie stagneert in vierde kwartaal

De markten: kort op de bal

Pond laat het niet aan het hart komen

Flag UK

Het VK publiceerde vandaag een resem data met de vierdekwartaalgroei als blikvanger. Daaruit blijkt dat de Britse economie na een onverwacht sterk derde kwartaal (0.4% kw/kw) stagneerde in de laatste drie maanden van 2019. De nulgroei was zoals verwacht, al anticipeerde toch een belangrijke minderheid van de markt op een lichte contractie. Het jaar-op-jaarcijfer (1.1%) haalde de lat (0.8%) wel vlotjes. Details onthullen dat vooral de overheidsbestedingen (2.1% kw/kw) en de export (4.1% kw/kw) de ‘groei’ in Q4 droegen. Private consumptie groeide amper 0.1% kw/kw, het traagste tempo sinds de eenmalige uitschuiver van eind 2015. De investeringen krompen met 1.6%. Andere, gelijktijdig gepubliceerde data (industriële productie in december) schetsen ook niet meteen een rooskleurig beeld.

Toch speelde in de cijfers allicht een vorm van onzekerheid. De Britten kenden vorig jaar opnieuw vervroegde verkiezingen. De onzekere uitkomst liet begrijpelijkerwijs sporen na op het sentiment en bestedingen van zowel de consument als producent. Dat puntrisico is inmiddels van de baan. Johnson’s Conservatieve Partij behaalde een absolute meerderheid. Hijzelf belooft een gul fiscaal beleid waarbij ook de bedrijven wellicht een duwtje in de rug krijgen. Ook brexit nam na meer dan drie jaar bakkeleien een belangrijke horde op 31 januari van dit jaar. Een en ander leidde al tot een stevige opstoot van het bedrijfsvertrouwen (PMI’s) in december. In de mate dat dit vertrouwen zich op (korte) termijn vertaalt in de harde data, denken we dat het pond niet per se veel van haar pluimen hoeft te verliezen. De munt laat de eerder flauwe cijfers ook niet echt aan het hart komen. EUR/GBP handelt nagenoeg stabiel t.o.v. openingsniveaus rond 0.845.
 

EUR/GBP

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.