Zieke euro zet verliesreeks voort

De markten: kort op de bal

EUR/USD 2019 dieptepunt nadert met rasse schreden

Flag EU

De euro ving 2020 dankzij een eindejaarsprintje veelbelovend aan. Brexit was minstens tijdelijk van de baan, China en de VS smeedden een partieel handelsakkoord en het ergste van de Europese/globale groeivertraging leek achter de rug. EUR/USD naderde het 1.12-niveau. Die zone bleek in het verleden al een harde noot om te kraken. 2020 is daar voorlopig geen uitzondering op, wel integendeel …

EUR/USD legde voorlopig een brokkenparcours af. Vooral de daalversnelling van de afgelopen dagen springt in het oog. We zien een aantal redenen. Als eerste is er de sterke dollar. De Amerikaanse economie doet het goed. De vierdekwartaalgroei bedroeg 2.1% kw/kw (geannualiseerd). Toegegeven, die werd in belangrijke mate gedreven door een (waarschijnlijk onhoudbare) bijdrage van de netto-export. De private consumptie liet het een beetje afweten. Toch suggereerden Amerikaanse data afgelopen vrijdag dat de arbeidsmarkt nog steeds op volle toeren draait. Dat is in principe goed nieuws voor de koopkracht van de Amerikaanse consument en de bestedingen. De greenback kan ook genieten van een riant renteverschil t.o.v. de euro. Dat maakt de munt aantrekkelijk, vooral in een context van lage volatiliteit waar de markt naarstig op zoek is naar rendement. De euro op haar beurt kampt met zwakke Europese groei. Hoewel de data suggereren dat het ergste achter de rug is, is herstel in onder meer de PMI’s (vooruitlopende indicator) een processie van Echternach. Van een herstel in de ‘harde’ data, zoals industriële productie, is voorlopig zelfs nog geen sprake. Zoveel was duidelijk uit de decemberlezing voor Duitsland, de belangrijkste economie in het Europese blok, eind vorige week. Bovendien rommelt het in de Duitse politiek. De Thüringenaffaire leidde tot het ontslag van CDU-partijleider en de gedoodverfde opvolgster van Merkel, Annagret Kramp Karrenbauer. De federale coalitie tussen de SPD en CDU wankelt steeds meer. De euro kan politieke instabiliteit naast economische onzekerheid op dit moment meer dan missen. Een ommekeer voor de bedlegerige EUR/USD kan komen van onverwacht zwakke Amerikaanse data of sterke Europese cijfers. Voorlopig is dat echter niet het geval.

Ook het technisch plaatje van EUR/USD oogt niet goed. De steun nabij 1.0981/89 bezweek vorige week al. De breuk bracht een valversnelling teweeg. Het koppel noteert momenteel rond 1.091. Het 2019 dieptepunt van 1.0879 komt op de radar. We sluiten een test op korte termijn niet uit. Een effectieve breuk effent het pad richting 1.0738-1.0821 (april 2017 gap).
 

EUR/USD

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.