Tsjechische centrale bank verhoogt beleidsrente onverwacht tot 2.25%

De markten: kort op de bal

Tsjechische kroon stijgt tot sterkste koers sinds 2012

Flag Czech Republic

De Tsjechische centrale bank heeft de markt vandaag tegenvoets gepakt. Ze was en blijft haar orthodoxe zelve en verhoogde de beleidsrente onverwacht van 2% tot 2.25%. De beslissing was wel een dubbeltje op zijn kant (4-3). De redenen voor de, eenmalige (aldus kortetermijnrentevoorspellingen CNB), verhoging vinden we in het nieuwe inflatierapport. De centrale bank verhoogde de inflatieverwachtingen voor Q1 2021 van 2.1% tot 2.3% en voor Q2 2021 van 1.9% tot 2.1%. De CNB denkt dus dat de inflatie nog langer boven de 2%-doelstelling zal blijven. Gouverneur Rusnok en co stelden de groeiverwachtingen voor dit jaar marginaal neerwaarts bij van 2.4% tot 2.3%, terwijl de voorspelling voor 2021 ongewijzigd blijft op 2.8%. De rentestijging valt wel op als we kijken naar de verwachtingen omtrent de Tsjechische kroon. Die bedragen gemiddeld EUR/CZK 25.3 in 2020 en EUR/CZK 25.2 in 2021. Op dit ogenblik noteert de Tsjechische kroon sterker, zelfs beneden EUR/CZK 25 voor het eerst sinds 2012, wat in principe al een verstrakking van het monetaire beleid inhoudt. In het verleden gebruikte de CNB een zwakker-dan-verwachte munt vaak als reden om de beleidsrente sneller op te trekken. Op dit ogenblik is het dus een verhaal van “en en”.

EUR/CZK: sterkste niveau voor kroon sinds 2012

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.