Breekt Duitse staat Thüringen met cordon sanitaire?

De markten: kort op de bal

Euro kan politieke instabiliteit missen als kiespijn

Politiek gedonder in Duitsland. De Duitse staat Thüringen hield in oktober vorig jaar regionale verkiezingen. Het resultaat was, net zoals in vele andere delen van Duitsland, een politiek versnipperd landschap waarbij de voormalige coalitie (Die Linke, SPD en de groenen) geen meerderheid meer haalden. Veel alternatieven waren er niet: CDU (21 zetels) weigerde een regering met Die Linke (29) en alle partijen waren gekant tegen samenwerking met de extreemrechtse AfD. De extreemrechtse partij kaapte nochtans maar liefst 22 zitjes van het 90-koppen tellend parlement.

Coalitiegesprekken faalden. Het hoofd van Die Linke, Ramelow, besliste om alsnog verder te gaan met de voormalige maar minderheidsconstellatie. Hij behaalde daarvoor echter niet de vereiste absolute meerderheid tijdens de eerste twee stemrondes. Thomas Kemmerich, het hoofd van de liberale FDP, een in aantal zetels vrij onbeduidende partij (5), besliste om zich in een derde ronde verkiesbaar te stellen. Hij kreeg de steun van zijn eigen partij, de CDU (die zich in de eerste twee rondes onthield) én … de AfD! Die laatste stemde tijdens de eerste twee rondes voor de onafhankelijke kandidaat Kindervater maar veranderde in extremis van gedachten.

Het betekent dat Kemmerich de facto een meerderheidsregering kan vormen met de extreemrechtse AfD. Dat zou breken met de in Duitsland gangbare praktijk om dat niet te doen. Hij sloot die piste quasi onmiddellijk uit maar moet voor een werkbare coalitie dus wel rekenen op gedoogsteun van de AfD. Het is op heden onduidelijk of de FDP en/of de CDU op de hoogte waren van de intenties van de AfD en m.a.w. bewust kozen voor de opheffing van het cordon sanitaire. Toch veroorzaakte het bericht een schokgolf tot in de hoogste politieke regionen van Duitsland. Het legt mogelijk een bom onder de al wankele coalitie tussen de federale CDU en SPD.

Voorlopig zet het nieuws geen domper op de risk-on die de afgelopen dagen de markten domineert. Europese beurzen doen het vandaag wederom goed (Duitse DAX +0.7%) en de rentes vinden de weg hoger (tot 2 bpn). EUR/USD (kortbij belangrijk steunniveau rond 1.0989/81) is echter de grote ‘underperformer’. Het is een combinatie van een sterke dollar die meer profiteert van de rentestijging en een zwakke euro. De eenheidsmunt heeft dringend nood aan data die een economische heropleving van het Europese blok inluiden. Het kan daarbij politieke instabiliteit in de belangrijkste economie van de eurozone op dit moment wel missen als kiespijn.
 

EUR/USD

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.