VS kan mooi economisch rapport voorleggen in januari

De markten: kort op de bal

Amerikaanse rentes en dollar in de lift

Flag US

Volgens loonstrookjesverwerker ADP kwamen er in januari maar liefst 291 000 nieuwe jobs bij. Daarmee werd de consensusverwachting (+157 000) volledig weggeblazen. Opvallend, want december was ook al een bijzonder sterke maand (+199 000). De voorbije tien jaren kwamen maar in een handvol maanden nog meer betrekkingen bij. Details tonen vooral sterke stijgingen in de bouwsector en in de vrijetijdsector. De voornaamste verklaring vinden we in het zachtere winterweer. Het handelsdeelakkoord tussen de VS en China was voor bedrijfsleiders waarschijnlijk ook een duwtje in de rug om opnieuw aan te werven. De ISM bedrijfsvertrouwensindicator uit de dienstensector steeg op haar beurt marginaal van 54.9 tot 55.5 (tov 55.1 verwacht). Details toonden onder meer mooie stijgingen op vlak van productie (60.9!) en nieuwe bestellingen (56.2). Tewerkstelling viel licht terug tot 53.1 net als export, terwijl bedrijven hun achterstand wegwerkten. Op zich schetst de ISM nog steeds een positief beeld van de Amerikaanse dienstensector, de ruggengraat van de Amerikaanse economie. Samen met de plotse verbetering van de ISM voor de verwerkende nijverheid (maandag gepubliceerd) kunnen we tot nu toe spreken van een mooi Amerikaans rapport voor de maand januari. Hopelijk vormen de payrolls vrijdag de kers op de taart.


Op de markten waren de Amerikaanse rentes al opwaarts gericht (+5 basispunten). De nieuwe impuls kwam er nadat eerst uit Chinese en daarna uit Britse hoek berichten kwamen over een doorbraak in een vaccin tegen het Coronavirus. De riskrally van de voorbije twee dagen kon dus ongebreideld doorgaan. Het renteverschil tussen de VS en Europa loopt verder op in het voordeel van de dollar. EUR/USD test op dit ogenblik de zone rond 1.10.
 

EUR/USD test 1.10 steunzone

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.