RBA niet gehaast om rente verder te verlagen

De markten: kort op de bal

Aussie dollar probeert weg te komen van meerjarig dieptepunt

flag australia

De Reserve Bank of Australia hield vanmorgen de rente onveranderd op 0.75%. Een heel grote verrassing was dat niet, maar de markt hield toch rekening met een beperkte kans (20%) op een nieuwe renteknip. Die kwam er uiteindelijk niet.
Vorig jaar verlaagde de RBA de rente drie keer met 25 basispunten om de economie een duwtje in de rug te geven. Ze maakte zich onder meer zorgen over een mogelijke terugval van de particuliere bestedingen. De Australische consument gaat gebukt onder een grote schuldenlast. Het is daarom essentieel dat de tewerkstelling wordt aangezwengeld. Een versnelde loonstijging zou ook welkom zijn.

De RBA neemt akte van de mogelijke negatieve impact van de bosbranden en nu van het coronavirus. Toch trekt ze op dit ogenblik geen uitgesproken negatieve conclusies. Een hele reeks factoren doen verhopen dat de economie na een misschien moeilijke start later dit jaar opnieuw aantrekt. De renteverlagingen van vorig jaar vertalen zich in historische lage rentes voor bedrijven en particulieren. Ook het fiscaal beleid doet zijn duit in het zakje via lagere belastingen en uitgaven voor infrastructuurwerken. Afnemende onzekerheid kan later dit jaar ook de voor Australië belangrijke vraag naar grondstoffen doen hernemen. Tot slot hoopt de RBA ook op een herstel van de bouw- en vastgoedactiviteit. De bank behoudt haar groeivooruitzichten voor dit (2.75%) en volgend (3.0%) jaar. Ze neemt ook akte van het feit dat de Australische dollar is terugvallen naar een historisch laag niveau. Wat de inflatie betreft ziet RBA de inflatie de komende jaren dicht bij 2% postvatten, in casu dus aan de benedenkant van de 2-3% RBA doelzone. De RBA herhaalt dat ze bereid blijft het beleid te versoepelen indien nodig.

We vinden dat de RBA toch vooral een positief verhaal ophangt en zien dit als een hint naar de markt dat een verdere renteverlaging niet gegarandeerd is. Toch laat de markt het idee van verdere versoepeling tot nader bericht niet vallen (meer dan 50% kans vanaf april). Voor eind dit jaar houdt markt zelfs rekening met mogelijk twee bijkomende verlagingen. Vooral betere data over binnenlandse bestedingen zullen nodig zijn om de marktverwachting omtrent verdere versoepeling te temperen.
De Australische dollar testte de voorbije dagen het meerjarig diepte tegen zijn Amerikaanse naamgenoot. AUD/USD won vanmorgen beperkt terrein na de aankondiging dat de RBA de rente ongewijzigd laat, maar de beweging toont weinig overtuiging. Naast de betere binnenlandse data wacht de Aussie dollar op duidelijkheid over de impact van corona en op een terugkeer van de rust op de financiële markten in het algemeen. Dat is blijkbaar een proces van lange(re) adam.
 

Figuur - Aussie dollar test belangrijke steun

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.