Chinese beurzen nemen een stevige duik na het Chinees Nieuwjaar

De markten: kort op de bal

Beleggers bekommerd om de impact van het coronavirus

vlagecOpening

Afgelopen vrijdag bleef het coronavirus domineren op de markten. Beleggers namen winst op aandelenposities en zochten hun heil in veilige haveninstrumenten. Amerikaanse en Europese beurzen verloren tot 2% en de rentes doken, vooral in de VS, lager. De Amerikaanse 2-j. rente moest 9 bpn inboeten terwijl de Europese korte rente redelijk stabiel (-2 bpn) bleef. Het verlies aan rentesteun zorgde voor een zwakkere dollar die terrein verloor t.o.v. andere grootmunten. EUR/USD klom fors hoger en nestelde zich kortbij maar beneden 1.11. Vrijdag stond ook de langverwachte en symbolische brexit op de agenda. Het VK verliet officieel de EU. EUR/GBP eindigde nabij het 0.84 steunniveau.


In China zijn de markten vanochtend voor het eerst sinds 23 januari weer open na het Chinees Nieuwjaar. De geplande heropening afgelopen vrijdag werd vanwege het coronavirus uitgesteld tot vandaag. Het beloofde een woelige handelsdag te worden, waarvoor de Chinese centrale bank (PBOC) de nodige maatregelen trof. De centrale bank pompte miljarden in de financiële markten om te voorkomen dat er problemen zouden ontstaan door een verkoopsgolf van aandelen. Daarnaast stelde de PBOC meer geld beschikbaar voor banken die verzocht werden om bedrijven in de door het coronavirus getroffen gebieden te helpen door bijvoorbeeld de rentetarieven op leningen te verlagen.


De Chinese beurzen gingen hard onderuit vanochtend. Een van de belangrijkste aandelenkorven, de CSI 300 index, sloot de dag af met een verlies van -7.9%. Ook de yuan blijf niet ongedeerd en USD/CNY stijgt tot 7.01 (positief voor dollar). De prijs van een vat Brent-olie zakt vanmorgen tot 56.40 dollar. Door het coronavirus en de ingrijpende maatregelen om verdere verspreiding tegen te gaan is in China de vraag naar olie met ongeveer 3 miljoen vaten per dag, equivalent aan 20% van het normale Chinese verbruik, gedaald. Dat vernam persagentschap Bloomberg uit goede bron.


In Europa gaat de handelsweek redelijk positief van start en stijgen de beurzen tot 0.5%. Amerikaanse en Europese rentes klimmen marginaal terwijl EUR/USD rond 1.106 schommelt. Op zich is dat een positief teken. De Chinese risico-averse “inhaalbeweging” verzuurt het sentiment niet verder. Vandaag staat het Amerikaans ISM-bedrijfsvertrouwen op de beleggersagenda. De markt verwacht in januari een beperkt herstel tot 48.5 maar nog steeds beneden de neutrale 50-grens. Dat zal waarschijnlijk onvoldoende zijn om EUR/USD boven 1.11 te krijgen. Ook is het uitkijken hoe de moeilijke handelsgesprekken tussen het VK en de EU zullen verlopen.
 

USD/CNY klimt hoger, yuan verliest terrein.

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.