Amerikaanse orders voor duurzame goederen suggereren aanhoudend zwakke investeringen

De markten: kort op de bal

Dollar reageert nauwelijks

Flag US

Vandaag werden in de VS de orders voor duurzame goederen bekend gemaakt. Op het eerste gezicht was er beterschap na zwakke investeringen in het tweede en derde kwartaal. De breedste indicator voor de orders steeg in december met 2.4% op maandbasis. Het cijfer voor november werd wel neerwaarts bijgesteld tot -3.1% (van -2.1%).

De details tonen echter een minder uitbundig beeld. De toename is immers in belangrijke mate te danken aan een forse opstoot in de defensieorders. De zogenaamde ‘kern-orders’, gezuiverd voor defensie en transport, daalden met 0.9% op maandbasis. Onder meer de bestellingen voor machines, elektrische apparatuur en basismetalen daalden op maandbasis. Ook de leveringen aan de fabriekspoorten van de ‘kern duurzame goederen’ daalden opnieuw met 0.4% op maandbasis. Die reeks is een basisinput voor de berekening van de investeringsgroei in het bbp. Een eerste schatting van de Amerikaanse groei in het vierde kwartaal volgt donderdag. Het ziet er dan ook naar uit dat investeringen nauwelijks of mogelijk zelfs opnieuw negatief zullen bedragen aan de Q4 groei.

In theorie is dit geen goed nieuws voor de dollar. Zowel de Amerikaanse rentes als EUR/USD reageerden echter nauwelijks. De Amerikaanse rentemarkt wordt op dit ogenblik vooral gedreven door het nieuws en het algemeen marktsentiment omtrent het coronavirus. Hier zijn er eerste, schuchtere tekenen dat de risk-off positionering naar een lagere versnelling schakelt. EUR/USD zat de voorbije dagen in neerwaartse trendkanaal. De volatiele orderdata waren duidelijk onvoldoende om de dollar uit koers te slaan en/of de euro wat meer ademruimte te geven. EUR/USD test de psychologische kaap van 1.10. EUR/USD 1.0981 is de laatste intermediaire steun voor dieptepunt van vorig jaar (1.0879).
 

Figuur - Zwakke Amerikaanse orders voor duurzame goederen kunnen het tij niet keren voor EUR/USD

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.