Markten kunnen niet rond coronavirus

De markten: kort op de bal

Paniek ebt weg vanochtend, maar te vroeg voor ommekeer?

vlagecOpening

We komen nog even terug op de handelsdag van gisteren. De versnelde verspreiding van het Chinese coronavirus, het oplopende dodental en de verhoogde maatregelen om het besmettingstempo te vertragen zorgden voor een stevige, risico-averse marktbeweging. De bewegingen gebeurden tegen hoge volumes, wat ze relevanter maken.


We starten op de rentemarkten. De Amerikaanse en Duitse 10-jaarsrentes verloren 5 tot 7 basispunten. Belangrijker: eerste steunzones sneuvelden (1.67% en -0.31% respectievelijk). Vanuit technisch oogpunt is de opwaartse trend sinds het 4e kwartaal voorbij voor de Duitse rente en zakt de Amerikaanse opnieuw in de benedenkant van het zijwaartse handelskanaal (1.43%-1.94%) sinds vorige zomer. Bovendien verdisconteert de Amerikaanse geldmarktrente opnieuw een renteverlaging door de Fed in september of december. Op de beurzen vond een stormloop naar de uitgang plaats. De verliezen in Europa liepen op tot 2.5%. In de VS bedroeg de schade -1.5%. De EuroStoxx 50 zakte door de 3700-steunzone. Daardoor is de rally sinds begin augustus ook ten einde. Vanuit technisch oogpunt kan de correctie in eerste instantie doorgaan tot 3600. Hetzelfde geldt voor de Amerikaanse S&P 500 index. Hier vormt 3200 de eerste technische barrière. Tot slot werpen we een blik op de wisselmarkt. De Japanse yen een vooral de Zwitser frank (EUR/CHF < 1.07 voor het eerst sinds 2017) verzilverden hun veilige havenstatuut. De dollar ging er globaal gezien nog op vooruit, maar watertrappelde merkwaardig genoeg t.o.v. de euro. De breuk beneden EUR/USD 1.1066 verziekte het technische beeld in het muntenpaar, maar vooralsnog blijft het verval dus beperkt. Opvallend genoeg kregen de minder liquide munten het gisteren ook fors te verduren. Denk in Europa dan maar aan de Scandinavische kronen of aan de munten uit Centraal-Europa. Voor de Hongaarse forint was er zelfs een historisch dieptepunt te melden (EUR/HUF 338).


Vanochtend bedaart de situatie in Azië en bij de Europese start. Toch vinden we het te vroeg om al volledig victorie te kraaien. Voorzichtigheid blijft geboden. De Amerikaanse economische agenda is vandaag goed gevuld, maar zal het verschil niet maken. Beleidsvergaderingen van de Amerikaanse (morgen) en Britse (donderdag) centrale banken kunnen het coronavirus hopelijk tijdelijk naar de achtergrond verdringen.
 

EuroStoxx 50 verliest 3700-steunzone

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.