Interessante economische kalender overschaduwd door Corona?

De markten: kort op de bal

Verschillende markten geven technische waarschuwing.

Flag US

Vrijdag zag het er even naar uit dat de markten het coronavirus al zouden klasseren en overgaan tot de orde van de dag. De wereldhandelsorganisatie WTO keek nog even de kat uit de boom alvorens conclusies te trekken voor mogelijke verspreiding van het virus buiten China. Het herstel op de markten was echter van korte duur. De Amerikaanse beurzen kwamen al snel opnieuw onder druk. Investeerders zochten voor het weekend de klassieke veilige havens op. Goud, de yen en veilige overheidsobligaties waren gegeerd.

Het weekend bracht weinig soelaas. De Chinese autoriteiten moeten toegeven dat het virus zich verder verspreid, binnen en buiten China, ondanks drastische maatregelen. De Chinese markten zijn dan wel gesloten, maar op andere markten in de regio, schuwen de investeerders nog steeds alle risico. Ander nieuws en economische data worden een ondergesneeuwd door dominantie van de berichtgeving over Corona. Zo is er op de Europese markten weinig te merken van de (voor de markten geruststellende) uitkomst van de Italiaanse regionale verkiezingen. (zie apart berichtje).

Vandaag staan in de EU het Duits Ifo bedrijfsvertrouwen op de agenda. De PMI’s vrijdag gaven aan dat de Duitse economie aan de beterhand is, maar het is twijfelachtig of een sterke Ifo de daling van de (Europese) rentes of de euro een halt kan toeroepen.
Later deze week zijn er best wat interessante data, vooral in de VS. Dinsdag worden de orders voor duurzame goederen en consumentenvertrouwen bekend gemaakt. We kijken vooral naar de eerste schatting van de Amerikaanse groei voor het vierde kwartaal. Vooral aan het einde van het derde en begin van het vierde kwartaal hapte de Amerikaanse consument even naar adem. De consensus verwacht een matige groei van 2.1% op geannualiseerde basis. Een zwak cijfer zou de markten alleen maar bevestigen in hun geloof dat hogere rentes absoluut niet aan de orde zijn. Eind vorig jaar en begin dit jaar ging er ook iets meer aandacht naar de prijsindicatoren. Als de groei achterblijft op de verwachtingen kan ook het direct belang van prijsdata voor de markten afnemen. Een aanvaarbare groei blijft hoe ook een voorwaarde alvorens centrale banken eventueel overwegen om hun beleid te herbekijken. In Europa krijgen we vrijdag ook groei- en inflatiecijfers, maar voor details is het nog even wachten.

Na de ECB vorige week, is het deze week aan Fed en de Bank of England om zich te beraden over hun beleid. Voorzitter Powell kan herhalen dat de beleid aangepast is aan de recente economische ontwikkelingen en dat de Fed tot nader bericht niets moet doen. In het VK wordt het wel een dubbeltje op zijn kant. Verschillende BoE-raadsleden werden recent duidelijk nerveus over de zwakke Britse groei eind vorig jaar. De meest recente, meer voorlopende indicatoren gaven aan dat er mogelijk beterschap is nu de onzekerheid rond brexit minstens voor even van de baan is. De markt ziet ongeveer een gelijke kans voor een verlaging dan wel een onveranderde Britse beleidsrente.

Verschillende markten testen ook belangrijke technische niveaus. De Amerikaanse obligatiemarkten zenden alvast een waarschuwingssignaal uit. De 10-j rente viel beneden de steun van 1.70/1.67%. Voor de Duitse rente is het nog niet zover, maar de vergelijkbare zone van -0.39%/-0.42% doemt op aan de horizon. Ook EUR/USD toont grote tekenen van twijfel. Het technisch beeld kreeg een deuk na de breuk beneden de 1.1066/1.1040 zone. In beide gevallen is de boodschap tot nader bericht om niet tegen de stroom in te roeien.
 

10-j rente VS breek beneden eerste steun. Een voorteken voor andere markten?

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.