Windhaan Poloz stuurt BoC opnieuw andere richting uit

De markten: kort op de bal

Canadese rentes en dollar nemen een duik

De Canadese centrale bank hield de beleidsrente gisteren onveranderd op 1.75%. Op zich was dat weinig verrassend. Opvallender was de nieuwe bocht die de BoC maakt in haar communicatie. Ter herinnering: in oktober overwogen gouverneur Poloz en co om de beleidsrente te verlagen, wat ze uiteindelijk niet deden. In december kwam iedereen die hoopte op een “dovish hold” van een kale reis thuis. De binnenlandse en globale economische cijfers gingen er niet op vooruit, maar toch verwees de BoC eind 2019 naar “bewijsmateriaal” dat de economie stabiliseert. Stilstaan was vooruit gaan. Bovendien was er een expliciete verwijzing dat beleidsrente zich op het “geschikte” niveau bevond.


Gisteren haalde de BoC opnieuw bakzeil. Ze is plots wel weer bezorgd over de gezondheid van de Canadese economie. De groei in het 4e kwartaal zal zwakker zijn dan gedacht (0.3% kw/kw). Behalve uitzonderlijke factoren zoals het weer, stakingen of voorraadwijzigingen, speelt internationale onzekerheid. De timing om dit argument boven te halen is o.i. ietwat verwonderlijk gegeven ontwikkelingen in de Sino-Amerikaanse handelsrelaties en brexit. Hoe dan ook, de BoC verwacht niet dat de Canadese economie de rug echt zal rechten in het 1e kwartaal van dit jaar. Met een voorspelling van 1.3% kw/kw (op geannualiseerde basis) bengelt ze onderaan het lijstje van Canada-watchers.
De voornaamste oorzaak van de voorzichtige aanpak van de BoC vinden we terug in het nieuwe monetaire rapport. In tegenstelling tot voordien schat de Canadese centrale bank dat er nog meer “slack” (onbenutte capaciteit) in de economie is. Dat betekent dat de economie nog langer kan groeien zonder inflatiedruk te genereren. In concreto verwacht de BoC dat de kerninflatie veel langer en veel meer beneden de 2%-inflatiedoelstelling zal blijven dan voorheen gedacht.


Tijdens de vraag-en-antwoordsessie met de pers gaf Poloz ruiterlijk toe dat de deur voor een renteverlaging open staat. De verwijzing naar het “geschikte” niveau van de beleidsrente in de verklaring van december werd trouwens ook bij het huisvuil gezet. Nu staat er klaar en duidelijk dat de BoC de economische data nauw zal volgen. Neerwaartse verrassingen ten opzichte van het nieuwe basisscenario zullen onvermijdelijk tot renteverlagingen leiden. Poloz zei dat de centrale bankiers de afweging gisteren ook maakten, maar op dit ogenblik lagen de risico’s van een lagere rente (mbt financiële stabiliteit) nog in de balans.


De markt trekt haar conclusies. De korte Canadese rentes zakten tot 7 basispunten. De markt schat de kans op een renteverlaging in maart in op 25%. Voor april bedraagt de kans 50/50 en tegen de herfst is de renteknip nu volledig verdisconteerd. De Canadese dollar betaalde het gelag. USD/CAD veerde op van 1.3050 richting 1.3150. De U-bocht van de centrale bank suggereert een verdere stijging in het zijwaartse trendkanaal tussen grosso modo 1.30 en 1.34.
 

USD/CAD: terugkeer hoger in handelsband na softe BoC-vergadering

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.