Duitse investeerders zijn in jaren niet zo optimistisch geweest

De markten: kort op de bal

ZEW-index loopt verder op

Het Duitse beleggersvertrouwen is in januari verder opgelopen. Dat blijkt uit de cijfers van het Duitse onderzoeksinstituut ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) dat iedere maand een rondvraag doet bij analisten en grote beleggers. De index die het vertrouwen in de huidige omstandigheden weergeeft, stijgt in januari van -19.9 tot -9.5 terwijl economen op -13.5 hadden gerekend. Nog relevanter is de verwachtingsindex die de vooruitzichten voor de komende 6 maanden in kaart brengt. De ZEW-verwachtingsindex, die het label “leading indicator” draagt voor de Duitse BBP-groei, laat een grotere stijging dan verwacht optekenen, van 10.7 tot 26.7, het hoogste niveau in meer dan 4 jaar. Economen verwachtten immers een klim tot 15 punten. De exportgerichte Duitse economie, heeft zwaar te lijden gehad onder de globale recessie in de verwerkende nijverheid. We krijgen meer en meer signalen dat de belangrijkere dienstensectoren gespaard zullen blijven van de economische malaise. Nu de korte termijn rook rond brexit en het Sino-Amerikaanse handelsconflict verdwijnt, maken de economische data een sprong vooruit.

EUR/USD steeg marginaal tot 1.1106 na de publicatie van het rapport. Ook de Duitse 10-j. rente wuift de risk-off beweging naar aanleiding van het Chinese coronavirus even weg en stijgt na het nieuws met 2 bpn tot -0.212%. Het Chinese coronavirus zet ook een domper op de Europese beurzen die nauwelijks reageren op het goed nieuws.

 

Duitse 10-j. rente krijgt een opkikker.

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.