Chinees coronavirus besmet Aziatische markten

De markten: kort op de bal

Nieuw virus in Chinese miljoenenstad Wuhan is een grotere bedreiging dan verwacht

Het nieuwe coronavirus in de miljoenenstad Wuhan grijpt sneller om zich heen dan verwacht. Steeds meer gevallen van het nieuwe virus worden gerapporteerd en het heeft ondertussen 4 mensen het leven gekost. Gisteren maakte de Nationale Gezondheidsdienst – de hoogste medische autoriteit in China – bekend dat het coronavirus overdraagbaar is van mens tot mens. Het nieuwe virus is het minder dodelijke en minder gemakkelijk overdraagbare neefje van het SARS-virus dat de Chinese bevolking in 2003 trof.

Het virus kon niet op een slechter moment uitbreken. Chinezen maken zich op voor de viering van het Chinees nieuwjaar. Ze pakken hun koffers om naar familie of een vakantiebestemming te reizen. Dit doet de vrees voor een exponentiële doorbraak van het virus alleen maar toenemen. De Chinese overheid heeft aangekondigd alle mogelijke maatregelen te nemen om de uitbraak in te dammen. Hoe hoog de zaak wordt opgepakt, bleek uit een persoonlijke boodschap van president Xi Jinping maandag in het avondjournaal. “De levens en de gezondheid van de mensen moet topprioriteit worden gegeven”, aldus Xi.

De onrust sijpelt ook door in de markten. De Amerikaanse beurzen bleven gisteren gesloten n.a.v. Martin Luther King Day. In Azië worden de markten achtervolgd door nare herinneringen aan het SARS-virus en raakte het sentiment verzuurd. Het nieuwe virus duwt de Aziatische beurzen in het rood met verliezen tot 3%. Vooral consumenten- en toerisme gerelateerde bedrijven krijgen het hard te verduren. De risk-off beweging sijpelt ook door in de Europese beurzen met verliezen tot 1% en meer. De Chinese yuan verzwakt en noteert aan USD/CNY 6.90, een verzwakking (voor de yuan) van 0.5% t.o.v. gisteren. Ook de typische veilige haveninstrumenten bleven niet onaangeroerd. De yen klom hoger (beneden USD/JPY 110) en Amerikaanse/Europese rentes dalen tot 3 bpn. Hoewel het virus paniek zaait op de markten zal dit wellicht van tijdelijke aard zijn. Voor beleggers blijft de voornaamste driver het economisch klimaat. Ook de ‘SARS-ervaring’ leert ons dat de impact op de markt waarschijnlijk van korte duur zal zijn.
 

USD/CNY: de Chinese yuan krijgt even een koude douche

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.