Markten nemen een positieve start

De markten: kort op de bal

Handelsthema top of mind bij beleggers

vlagecOpening

Afgelopen vrijdag keken beleggers vol spanning uit naar het officiële Amerikaanse handelsrapport. De decemberuitgave kon beleggers niet bekoren. De netto jobcreatie belandde met 145 000 onder de verwachte meetlat van 160 000. Bovendien stelde ook de loongroei teleur. Met een summiere loongroei van 0.1% (m/m) (de markt hoopte op een groei van 0.3%), bleven markten op hun honger zitten. De dollar slaagde erin de verliezen te beperken. EUR/USD sloot iets boven 1.11 af.


Het pond verliest vandaag lichtjes terrein. Een voorkeur van enkele BoE-leden, waaronder MPC zwaargewicht Gertjan Vlieghe en Silvana Tenreyro, voor een meer expansief beleid (renteverlaging indien nodig), stuwde/stuwt het pond lager. Voorbije maand stemden de Britse centrale bankiers nog 7 tegen 2 om de rente onveranderd te laten. Sinds november schaarden twee andere bestuurders, Jonathan Haskell en Michael Saunders, zich al achter een renteknip. Indien het Brits kwartet nog één extra lid aan boord weet te krijgen, zal er deze maand misschien toch een renteknip komen. Het kwartet heeft alvast de wind in de zeilen. De Britse economie kromp met 0.3% (m/m) in november, terwijl economisten een stagnatie verwachtten. Ook de dominante maakindustrie werpt een schaduw over de Britse economie. Industriële productie viel onverwacht met 1.2% (m/m) terug. De BoE-leden hebben alvast heel wat om op te kauwen. Het pond verliest terrein en EUR/GBP stijgt tot 0.8560


Deze week kijken we vooral uit naar Amerikaanse inflatiecijfers (morgen) en kleinhandelsverkopen (donderdag). Verder publiceert China vrijdag haar groeicijfers voor Q4/2019. Markten rekenen op een in het vierde kwartaal op een groeiritme van 1.4% kw/kw, een evenaring van he traagste tempo van het voorbije decennium. Tot slot kijken we in de richting van de ondertekening van het gedeeltelijk Sino-Amerikaans handelsakkoord. Het nakend akkoord stemt beleggers vanmorgen optimistisch. Aziatische en Europese beurzen zetten stappen hoger en ook EUR/USD beweegt voorzichtig opwaarts.
EUR/GBP: beleggers rekenen alvast op een renteknip aan het einde van de maand
 

Figuur -

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.