Amerikaanse loon- en jobgroei valt in december lichtjes tegen

De markten: kort op de bal

VS rentes en dollar wissen Pavlov-verliezen snel uit

Flag US

Beleggers hielden vandaag de ogen gericht op de VS en het maandelijks arbeidsmarktrapport. Na twee maanden met vertekende data, zou het december-rapport een beter licht werpen op de toestand van de Amerikaanse arbeidsmarkt. De algemene conclusie: een lichte teleurstelling.

Er kwamen in december 145 000 nieuwe jobs bij. We zijn gemiddeld genomen iets meer gewend van de VS maar het cijfer volgt wel na een ijzersterke maand november (licht neerwaarts bijgesteld tot 256 000). Een positieve bijdrage kwam er onder meer van de kleinhandel die na een maand van negatieve groei opnieuw herstelde en van de gezondheidssector. De verwerkende nijverheid leverde de forse novemberwinst (omwille van het einde aan de GM-staking) opnieuw in. De loongroei haalde de lat niet. In tegenstelling tot de afgelopen maanden verdiende die component omwille van het opnieuw aantrekkende inflatiedebat meer dan normale aandacht. Maar een opstoot van de looninflatie kwam er voorlopig niet. Op maandbasis dikten de uurlonen met amper 0.1% aan vs. 0.3% verwacht. Het novembercijfer werd wel opgetrokken tot 0.3%. Op jaarbasis belandt het cijfer voor de eerste keer sinds midden 2018 beneden 3% (2.9% j/j). De markt rekende met 3.1% op een evenaring van vorige maand. De daling is minstens deels ook een statistisch gegeven. De werkloosheids- en participatiegraad blijven stabiel op resp. 3.5% en 63.2%. Een bredere maatstaf van werkloosheid, die ook parttime werknemers op zoek naar een voltijdse betrekking en zij die niet actief op zoek zijn naar werk incorporeert, daalde wel tot een historisch diepterecord (6.7%).

De markt trekt weinig conclusies. Het rapport is allicht ook niet van aard om de Fed, die zich aan de zijlijn heeft geplaatst, van mening te doen veranderen. De Amerikaanse rentes gingen in een initiële reactie lichtjes lager maar herstelden snel. De Amerikaanse tweejaarsrente handelt onveranderd rond 1.58%. De dollar tekent een identiek patroon op. De ontsnapping van EUR/USD weg van de 1.11-steunzone mislukte faliekant. 1.11 wordt stevig getest. Houdt de belangrijke steun stand?
 

VS 2j.-rente (oranje) en 10j. (blauw)

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.