Over tot de orde van de dag

De markten: kort op de bal

Euro blijft het moeilijk hebben

Flag US

De actie van Iran gisterenmorgen tegen doelwitten in Irak waar ook Amerikaanse troepen gelogeerd zijn, was het hoogtepunt maar tevens ook het kantelmoment in de recente spanningsopbouw. De beperkte schade en de wederzijdse communicatie na de aanval gaven aan dat zowel de VS als Iran het conflict niet willen escaleren. De briefing van president Trump gisterenavond bevestigde dat vermoeden. Gedurende de dag bouwen investeerders hun defensieve posities van de voorbije dagen af. Aandelen herstelden. De S&P 500 en de Nasdaq lieten zelfs al opnieuw historische records opteken. Veilige Amerikaanse en Duitse overheidsobligaties werden terug verkocht. De 10-j rentes krijgen opnieuw de toppen van eind vorig jaar in het vizier. Goud en olie namen een forse duik na de paniekrally van de voorbije dagen.

Op de wisselmarkt blijft het beeld minder duidelijk. De euro had het moeilijk toen de geopolitieke spanning opliep maar blijft onder druk nu het sentiment verbetert. Dan kan deels te wijten zijn aan de data. Duitse bedrijfsorders waren gisteren opnieuw zwak en de vertrouwensindicatoren van de Europese commissie konden niet overtuigen. Anderzijds was het Amerikaanse ADP report veel sterker dan verwacht. Volgens ADP groeide de tewerkstelling in de private sector vorige maand met meer dan 200 000. Toch blijft het een opvallende vaststelling dat EUR/USD, na een relatief sterke prestatie eind vorig jaar, nu helemaal niet kan winnen op een verbeterende risicosentiment. De klassieke ‘risk-on trade’ op de wisselmarkt waarbij USD/JPY, EUR/JPY en EUR/USD samen hoger gaan werkt tot nader bericht niet. EUR/USD test nu de belangrijke steunzone van 1.1125/1.1066. Een breuk beneden deze zone zou het KT technisch beeld voor EUR/USD opnieuw verslechteren. In dit verband kunnen de Amerikaanse data de volgend dagen een belangrijke rol spelen. We kijken in de eerste plaats naar de payrolls morgen en de Amerikaanse inflatie (CPI) volgende week. Het is nog zo ver niet, maar goede data kunnen de balans, minstens tijdelijk, in het voordeel van de dollar doen overslaan.

Vandaag zijn er enkel data van tweede orde on de VS (werkloosheidsaanvragen) en de EU (werkloosheid). De markten zullen vooral gedreven worden door het verbeterd sentiment als gevolg van de afnemende geopolitieke spanning.
 

Figuur - EUR/USD blijft onder druk. Technische beeld vertoont barsten.

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.