Ontwikkelingen in Iraans-Amerikaans conflict blijven de toon zetten.

De markten: kort op de bal

Op weg naar een de-escalatie?

Flag US

Gisteren probeerden investeerders verder hoogte te krijgen over de volgende stappen in het Iraans-Amerikaans conflict. Beide partijen dreigden met vergelding, maar de timing en de kracht van eventuele acties was moeilijk in te schatten. In zo’n context van binair/onvoorspelbaar event risico is het voor investeerders moeilijk om directionele posities in te nemen. De handel verliep dan ook eerder ongestructureerd. De meeste beurzen sloten met verliezen. De obligatiemarkt toonde geen duidelijk trend. De Europese inflatie voor december klokte zoals verwacht af op 1.3%, ondanks hogere cijfers in Duistland en Frankrijk die eerder werden bekend gemaakt. Het Amerikaanse ISM vertrouwen uit de dienstensector (55.00) was sterker dan verwacht, een positief tegengewicht na een zwak cijfer uit de verwerkende nijverheid vrijdag. Het rapport gaf de dollar een bijkomend duwtje in de rug. EUR/USD sloot de dag aanzienlijk lager (1.1153). Dat was echter niet alleen het resultaat van een sterkere dollar. Eerder op de dag hapte de euro ook al naar adem, na een nochtans goede prestatie maandag. Geen duidelijk EUR/USD handelspatroon dus.

Vanmorgen wordt de actie op de markten opnieuw gedomineerd door ontwikkelingen in het Midden-Oosten. De vergeldingsaanval van Iran op Amerikaanse bases in Irak zorgde aanvankelijk voor een standaard risk-off correctie in Azië, met lagere beurzen en lagere rentes. De dollar verloor aanvankelijk ook terrein. Iran gaf echter aan dat de vergeldingen hier kunnen stoppen. Als president Trump de uitgestoken hand straks aanvaardt, kan de rust mogelijk wat terugkeren. De rentes herwinnen vanmorgen het verloren terrein. De beurzen noteren nog wel in het rood.

Wat de data betreft kijken we vandaag uit naar de vertrouwensindicatoren van de Europese Commissie en naar het ADP arbeidsmarktrapport in de VS. Voor de vertrouwensindicatoren wordt een verdere uitbodeming verwacht. De consensus ziet ook een herstel van de ADP private jobgroei (160 000) na een forse vertraging in November (67 000). De data zullen waarschijnlijk een serieuze verrassing moeten brengen om de markten echt een bepaalde richting uit te sturen. De aandacht zal vooral gaan naar de verklaring van president Trump over de ontwikkelingen in Iran.

De reactie van de aandelen- en rentemarkt gisteren was min of meer zoals je kan verwachten in een context van (wisselende) onzekerheid. Het beeld op de wisselmarkt, en dan vooral in EUR/USD, blijft veel minder duidelijk. Maandag deed de muntcombinatie het goed ondanks de geopolitieke onzekerheid. Gisteren hapte de euro dan weer naar adem. Vanmorgen blijft de dollar in het voordeel ondanks tekenen dat het ergste in het Iraans-Amerikaans conflict mogelijk achter de rug is. We behouden voorlopig de werkhypothese dat EUR/USD 1.1125/1.1066 een solide steun is voor EUR/USD, zeker als de globale spanning afneemt. In een dag-aan-dag perspectief kunnen we wel niet aan de vaststelling voorbij dat EUR/USD voorlopig niet verder kan bouwen op het positief momentum van eind vorig jaar.
 

EUR/USD hapt naar adem

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.