Spreidstand tussen diensteneconomie en verwerkende nijverheid wordt nog groter

De markten: kort op de bal

Amerikaanse rentes en dollar proberen te stijgen na sterke ISM

Flag US

De ISM bedrijfsvertrouwensindicator uit de Amerikaanse dienstensector steeg in december meer dan verwacht, van 53.9 tot 55 (54.5 consensus). Dat is het hoogste peil sinds augustus. Amerikaanse rentes en de dollar (EUR/USD 1.1150) proberen voorzichtig te stijgen. Details tonen dat productie opnieuw op peil komt, na de plotse, eenmalige, vertraging in november (57.2 van 51.6). Minder positief is de terugval in groei van nieuwe (export) orders (54.9 & 51). De tewerkstellingscomponent stabiliseerde op een stevige 55.2. De ISM bevestigt de grote spreidstand tussen de binnenlandse diensteneconomie, die het gros van de Amerikaanse groei bepaalt, en de exportgerichte verwerkende nijverheid, die ongeveer 10% van het BBP uitmaakt.


Het ISM-bedrijfsvertrouwen in die maakindustrie zakte vorige week onverwacht dieper weg in contractiegebied (beneden 50-grens). De algemene reeks voor de maand december eindigde op een povere 47.2, het laagste niveau sinds juni 2009. Details toonden een nog grauwer beeld. De productie in de maakindustrie kende een ware tuimelperte: van 49.1 tot 43.2. Die was het resultaat van een aanhoudende daling in de nieuwe orders. Het aantal binnenkomende bestellingen (46.8) daalde aan het snelste tempo sinds april 2009. Ook wat de export betreft, bracht de ontdooiing in het handelsconflict (voorlopig althans) maar weinig zoden aan de dijk. Voor de vijfde maal in zes maand bevond de exportdeelreeks zich beneden 50 (47.3). Het gebrek aan nieuwe orders leidde tot het wegwerken van het achterstallig werk en dat met een almaar sneller inkrimpend personeelsbestand (45.1). Opmerkelijke vaststelling: betaalde prijzen was één van de weinige indicatoren die wel boven de 50-grens postvat.

Amerikaanse 10-jaarsrente probeert te stijgen na ISM dienstensector

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.