Amerikaanse luchtaanval in Irak schrikt de markten op

De markten: kort op de bal

Na de Nieuwjaarsvreugde volgt de kater (?)

Flag US

Het kon gisteren even niet meer op. Zowat alle financiële deelmarkten vonden vlotjes de weg hoger. Aandelen, obligaties en zelfs goud klokten hoger af. Wat de munten betreft, schrijven we de dollar en de Japanse yen – nochtans een munt die vooral profiteert bij risk-off – bij het lijstje van winnaars. De toon was gezet. Of toch eventjes…

Het sentiment kreeg vanmorgen een stevige knauw. De VS voerden een luchtaanval uit in Irak. Die kwam er als reactie op een aanval op de Amerikaanse ambassade in Bagdad enkele dagen eerder. Bij die Amerikaanse tegenreactie kwam een belangrijke Iraanse militaire strateeg, gestationeerd in Irak, om het leven. Iran was op z’n zachtst gezegd “not amused” en dreigt met ernstige tegenmaatregelen. De (geopolitieke) spanningen lopen hoog op. Beleggers vrezen dat het zaakje al dan niet militair kan escaleren en het hele Midden Oosten kan destabiliseren.

De bescheiden winsten op de meeste Aziatische markten smolten vanmorgen weg. Europa opent in het rood. Op de wisselmarkt is de yen de grootste genieter (USD/JPY test het 108-steunniveau). De dollar maakt zijn status van “veilige haven” maar moeilijk waar. Dat is eigenlijk al langer het geval. EUR/USD gaat lichtjes lager richting 1.1150. Amerikaanse en Duitse rentecurves vervlakken met verliezen die oplopen tot -5.5 basispunten op het lange eind van de curve. Die vlucht naar “veilig” staatspapier is in de huidige context begrijpelijk maar toch niet zo vanzelfsprekend als op het eerste zicht lijkt. Het conflict in het Midden Oosten heeft vaak ook een directe impact op de olieprijzen via het aanbodkanaal (destabilisatie van de regio kan de productie ernstig aantasten, Iran kan een cruciale oliescheepvaartroute boycotten,…). Dat stellen we ook vandaag vast: de prijs voor een vat ruwe Brentolie gaat vlot voorbij de kaap van $68, meer dan 3% hoger. Bestendig hogere olieprijzen (bv. bij aanhoudende spanningen) kunnen in theorie de inflatie en ook de rentes – toegegeven, op termijn – hoger sturen. We kijken uit of de renteverliezen na een initiële schrikreactie van blijvende aard zijn.
 

Amerikaanse tienjaarsrente

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.