Markt blijft voorzichtig over Amerikaanse-Chinees handelsakkoord

De markten: kort op de bal

Chinese data geven hoop op uitbodeming

Flag US

Dit jaar speelden de onzekere uitkomst van brexit en van het Sino-Amerikaans handelsconflict de markten te pas en te onpas parten. Over het eventrisico brexit kregen de markten vrijdag duidelijkheid. Na een klinkende verkiezingsoverwinning zal de Conservatieve regering van Boris Johnson de uitstap uit de EU met spoed regelen. Het VK verlaat op 31 januari de EU. Het ontwarren van deze Gordiaanse knoop zorgde vrijdag voor opluchting in de markt. EUR/USD veerde aanvankelijk op tot de hoge 1.11. Het pond verstevigde tot 0.83. Zo wel de het pond als de euro vielen gedurende de dag wel ten prooi aan winstnemingen.

Ook in het tweede grote eventrisico dat de markten al meer dan een jaar bezig houdt, het Sino-Amerikaans handelsconflict, is er een eerste stap gezegd. De VS en China hebben een eerste beperkt deelakkoord bereikt. Er is echter (meer dan) één MAAR. Vooreerst moeten de teksten van het akkoord nog juridisch op punt worden gezet en vertaald. Volgens Amerikaans minister van financiën Mnuchin volgt de formele ondertekening begin januari. De handtekeningen staan er dus nog niet en de kapriolen van de Trump-administratie indachtig, bouwt de markt toch wat reserve in. Ook over de concrete details van het rapport is nog niet alles uitgeklaard. De opschorting van een de tarieven die op 15 december moesten ingaan is verworven en China gaat voor over de volgende twee jaar voor $40-50 mld landbouwproducten kopen en ook de aankoop van andere Amerikaanse producten opvoeren. Ook worden een 15% invoertarief dat eerder werd ingevoerd op $ 120 mld aan Chinese goederen verlaagd. Over een hele reeks andere topics en over de volgende stappen in het proces is er veel minder duidelijkheid. De Amerikaanse beurzen reageerden vrijdag dan voorzichtig vrijdag. EUR/USD zette intra-day ook een stapje terug.

Vanmorgen was er wel hoopvol nieuws uit China. Zowel de kleinhandelsverkopen als de productie veerden in november sterker op dan verwacht. Daar blijft de hypothese van een uitbodeming/voorzicht herstel van de economie dus overeind. Eens te meer was de reactie van de markten vanmorgen echter voorzichtig.

Vandaag blijft het uitkijken of de markten kunnen verder bouwen op het optimisme/goed nieuws van eind vorige week. Wat de data betreft kijken we vandaag uit naar het PMI-vertrouwen in de EMU en het VK (zie apart rapportje) en een aantal ‘kleinere’ vertrouwensindicatoren in de VS.

Ook later deze week is de kalender nog vrij goed gevuld. In Europa kijken we uit naar het IFO-vertrouwen in Duitsland (woensdag) en EMU consumentvertrouwen vrijdag. We krijgen ook een uitgebreide update van de Britse economie (prijzen, arbeidsmarkt, vertrouwensdata). Ook de BoE maakt donderdag haar beleidsbeslissing bekend. Het is nog snel, maar lichten Carney en Co al een tip van de sluier over hoe ze zich zullen opstellen na de verkiezingen? In de VS zijn er een reeks secundaire data. Vrijdag kijken we wel met iets meer aandacht uit naar de data over inkomen en besteldingen en vooral naar de prijsindicatoren van dit rapport. Die prijsindicatoren zijn immers ook de voorkeursreferentie van de Fed inzake inflatie.
 

Figuur - USD/CNY: Yuan reageert voorzichtig op handelsakkoord en sterke Chinese data

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.