Vrijdag de 13e brengt geluk voor Johnson

De markten: kort op de bal

Tories behalen absolute meerderheid

Flag Brexit

De stembusslag in het Verenigd Koninkrijk eindigde gisteren om 23u (onze tijd). De eerste exitpolls volgden kort daarop en suggereerden al een meerderheid voor Johnson en zijn Conservatieve Partij. Ondertussen werden heel wat stemmen geteld. De resultaten zijn duidelijk: de Tories behalen de grootste absolute meerderheid sinds Thatcher’s overwinning in 1987. De laatste prognoses wijzen op ongeveer 360 van de 650 zetels, zo’n goeie 70 zetels meer dan alle andere partijen samen. Brexit was veruit het belangrijkste kiesthema en daar zette Johnson met succes vol op in. De belangrijkste oppositiepartij Labour behaalt zo’n 200 zetels. Dat is een stevig verlies van om en bij 40 zitjes in het parlement. Het is het vierde verlies op rij voor de partij en dat kost koppen. Corbyn blijft voorlopig aan als leider van de partij maar het waren zijn laatste verkiezingen.

Het pond is extatisch. Onmiddellijk na de eerste exitpolls zocht sterling de hogere sferen op. EUR/GBP gaat van halverwege 0.84/85 tot kortbij 0.83. Dat is het sterkste niveau voor het pond sinds het brexitreferendum midden 2016. Die Pavlov-reactie in sterling is begrijpelijk. Drie jaar na de brexit is er eindelijk hoop op een echte doorbraak. De parlementaire goedkeuring van Johnson’s nieuwbakken brexitakkoord is quasi een feit. Voor een nog sterker pond (zwakkere EUR/GBP) moeten we teruggrijpen naar de periode vóór het brexitreferendum. Vanuit economisch/fundamenteel oogpunt zijn die pre-brexit niveaus moeilijk te verantwoorden. Sterlingbulls leggen best wat voorzichtigheid aan de dag. Dat gezegd zijnde is het momentum voor het pond op korte termijn bijzonder constructief. Een eerstvolgende steunzone situeert zich rond EUR/GBP 0.825. Die kan in een dag-aan-dagperspectief – en met de komst van de Europese beleggers – gerust aan een test onderworpen worden.
 

EUR/GBP

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.