Boris Johnson’s voorspelde meerderheid wordt kleiner

De markten: kort op de bal

Pond houdt alsnog vast aan sterkste niveau in 2 jaar tegen euro

Flag UK

Morgen, op D-day, mogen de Britten zich te midden van de feestdagen naar de stembus begeven in de hoop een einde te maken aan de aanhoudende brexitimpasse. De vraag die iedereen wakker houdt, is wie als winnaar uit de bus komt. Recente peilingen speelden in de kaart van Johnson: de Conservatieven zullen winnen én hoe! De bewuste YouGov poll, die met succes de minderheidsregering van May in 2017 voorspelde, berekende even terug dat Johnson met een aanzienlijke voorsprong een ruime meerderheid van 68 zetels in het Lagerhuis zou halen. Het pond was opgetogen en zette de opwaartse trend voort omdat de markt een grote kans zag dat brexit eindelijk zou worden opgeleverd.

Gisteren werd even de pauzeknop ingedrukt voor de pondrally en vertoonde de munt zich minder heuglijk. Een nieuwe YouGov poll berekende immers een overwinning voor de Conservatieven die minder groot zou zijn dan eerder voorspeld. De Conservatieven zouden stranden op een meerderheid van 28 zetels, veel lager dan de comfortabele 68 die twee weken geleden werd geopperd. Het pond is sinds de brexitstemming in juni 2016 haast marktbarometer van politiek risico geworden en dat bleek gisteren nog maar eens. De YouGov poll liet zijn sporen na op het pond. Het pond zette een eind aan haar hoogste niveau in meer dan twee jaar (EUR/GBP 0.84) en daalde liefst 0.6% t.o.v. de euro. EUR/GBP steeg tot 0.846 en maakte zo (even?) een einde aan haar opwaartse trend.

Nu is het vol spanning uitkijken naar de boodschap van de Britse kiezer. Johnson waarschuwde alvast zijn aanhangers dinsdag dat de race nog niet gelopen is en dat “iedere stem nodig is”. Wat het pond betreft, de munt verdisconteert aan de huidige niveaus stilaan al tamelijk wat goed nieuws maar het heeft voorlopig weinig zin om tegen de stroom in te roeien.
 

EUR/GBP

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.