Britse verkiezingen staan voor de deur

De markten: kort op de bal

Pond is in blijde verwachting

Flag UK

Het Britse eiland staat op een zucht van de vervroegde verkiezingen op 12 december (donderdag). Ter herinnering: de vorige regering onder premier Johnson had geen meerderheid in het parlement meer, zelfs niet met de gedoogsteun van Noord-Ierland. Om zijn hand te sterken en de gunstige peilingen te verzilveren, vroeg en kreeg Johnson eind oktober nieuwe verkiezingen. Ondertussen werd brexit opnieuw uitgesteld tot uiterlijk 31 januari 2020.

Twee weken geleden suggereerde een belangrijke peiling nog een meerderheid van maar liefst 68 zetels. Die enquête ging niet onopgemerkt voorbij. Ze voorspelde in 2017 immers als enige de minderheidsregering van toenmalig premier Theresa May toen de meeste andere op een overwinning hintten. Zowat alle peilingen spelen tot op vandaag nog steeds in het voordeel van Johnson en zijn Conservatieve Partij. Afhankelijk van de bevraging, varieert de voorsprong op de belangrijke oppositiepartij Labour van 10 procentpunt (YouGov) tot 14 procentpunt (Survation).

De markt hecht almaar meer gewicht aan de ondervragingen naarmate verkiezingsdag nadert. Als de huidige voorspellingen kloppen, betekent dat in eerste instantie goed nieuws voor het huidige brexitakkoord. Dat moet dan in principe zonder al te veel problemen door het Britse parlement geraken en zo verdwijnt het risico op een no-deal brexit. Vervolgens starten er waarschijnlijk moeilijke onderhandelingen over de toekomstige handelsrelatie tussen het VK en de EU. Die moeten eind volgend jaar al uitmonden in een volwaardig handelsakkoord. Die timing is bijzonder ambitieus maar betekent in markttermen nog een eeuwigheid. Beleggers beschouwen het beleidsprogramma van de Conservatieve Partij als veel marktvriendelijker dan dat van Labour. Johnson wil de economie fiscaal een duwtje in de rug geven en belooft geen belastingverhogingen.

Een verkiezingsoverwinning voor de Tories is met andere woorden in theorie positief voor de Britse munt. Sterling anticipeerde daar al langer op maar de beweging schakelde de afgelopen dagen nog een versnelling hoger. In slechts vijf handelsdagen versterkte het pond van EUR/GBP 0.855 aan tot 0.84 momenteel. Het muntpaar noteert nu aan het zwakste (sterkste voor sterling) niveau sinds midden 2017. Een breuk onder 0.84 effent de weg vanuit technisch perspectief richting 0.833. Dat is waarschijnlijk een zeer stevige steunzone.
 

EUR/GBP

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.