Amerikaanse data wijzen nog steeds op discrepantie tussen productie en dienstensector

De markten: kort op de bal

Gemengd beeld voor markten

Flag US

Volgens loonstrookjesverwerker ADP kwamen er in de Verenigde Staten in november 67 000 nieuwe banen bij. De markt verwachtte een forsere toename, namelijk 135 000. ADP stelde het cijfer van oktober licht neerwaarts bij van 125k tot 121k. De novembertoename is de traagste sinds mei (+46 000) wat dan weer het zwakste cijfer sinds 2010 was. De gemiddelde maandelijkse jobtoename van de het voorbije jaar daalt verder tot 159 000, het laagste voortschrijdende gemiddelde sinds 2011. Details tonen aan dat er enkel in de dienstensector nieuwe jobs werden gecreëerd (+85 000). De verwerkende nijverheid, de bouw en de grondstoffensector knipten in het banenaantal. De voorbije zes maanden kwam er bij de laatste drie (“productiesector”) enkel in augustus netto jobs bij. De details van het ADP-rapport weerspiegelen wat we leerden na de ISM-bedrijfsvertrouwensindicator van de exportgerichte sector op maandag. De ISM vertoeft sinds augustus beneden de 50-grens die het verschil aangeeft tussen groei en contractie in de sector. In november daalde de ISM van 48.3 tot 48.1 tov een verwachte stijging tot 49.2. De subcomponent die meet naar tewerkstelling, zakte van 47.7 tot 46.6. Andere details, zoals nieuwe orders (47.2 van 49.1) smolten ook verder weg en suggereren geen beterschap voor de geteisterde maakindustrie die in de VS gelukkig slechts 10% van het BBP uitmaakt.


De ISM voor de dienstensector werd zopas ook gepubliceerd. De index daalde meer dan verwacht, van 54.7 tot 53.9 (54.5 verwacht). Details toonden vooral een terugval in de huidige activiteit (51.6 tot 57) terwijl andere deelindicatoren zoals nieuwe (export) orders en tewerkstelling wel stijgingen lieten optekenen.


De marktreactie na het ADP-rapport was verwaarloosbaar op de Amerikaanse rentemarkt. Een marginale daling werd snel ongedaan gemaakt. Op de wisselmarkt stuurde het ADP via een zwakkere dollar EUR/USD boven 1.11. Het muntenpaar test de EUR/USD 1.1112 weerstand. Na de (sterke details van de ) ISM in de dienstensector, proberen zowel de dollar als de Amerikaanse rentes de rug te rechten. Op vrijdag krijgen we met de payrolls het traditionele sluitstuk van de belangrijkste Amerikaanse data in de eerste week van de maand.
 

EUR/USD flirt met 1.11-pivot

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.