Handelsspanningen verzuren risicoklimaat

De markten: kort op de bal

Beurzen en rentes dalen; dollar ook onder druk

Flag trade war

De relaties tussen de VS en China verzuurden de afgelopen 24 uur aan een rotvaart. Amerikaans President Trump stak traditioneel het vuur aan de lont door een handelsakkoord voor het eerst over de presidentiële verkiezingen in november 2020 te tillen. Minister van economische zaken Wilbur Ross stelde op zijn beurt de invoering van de geplande importtarieven (15 december) op scherp. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden keurde dan weer een wet goed die een hardere aanpak eist tegen China wat betreft de detentiecentra voor de Oeigoeren, een Turks volk in de Chinese provincie Xinjang. Sancties op individueel en bedrijfsvlak kunnen volgen. Vorige week verleende de Amerikaanse politiek al steun aan de onafhankelijkheidsbeweging in Hong Kong. Beiden kaarten het “China first” beleid aan. Pot, ketel, zwart? De oosterse grootmacht dreigde met tegenmaatregelen, maar die beperken zich voorlopig tot een snellere verzwakking van de Chinese munt. USD/CNY steeg sinds deze week van 7.03 tot 7.07, de zwakste koers voor de yuan sinds eind oktober. De gespannen (handels)relatie tussen de VS en China staat dan nog los van nieuwe invoertarieven op aluminium tegen Brazilië en Argentinië, de aanval op Frankrijk (opleggen van heffingen op $2.4 miljard Franse goederen) en de dreiging om NAVO-bondgenoten die te weinig investeren in defensie ook een loer te draaien.

Alle ingrediënten waren en zijn aanwezig om het risicoklimaat grondig te verzuren. De belangrijkste Europese en Amerikaanse beurzen verloren 0.5% tot 1%. Duitse en Amerikaanse rentes verloren tot 10 basispunten aan het lange eind van de curve. De Amerikaanse dollar heeft het ondanks de risicoaversie ook lastig. De beweging in USD/JPY is logischerwijs de duidelijkste: het muntenpaar daalt richting 108.50. EUR/USD handhaaft zich beneden 1.11. Zwakke Amerikaanse cijfers, in de vorm van het ADP-banenrapport en de ISM-bedrijfsvertrouwensindicator voor de dienstensector, kunnen de bewegingen vandaag versterken.

 

Amerikaanse 10-jaarsrente daalt 10 basispunten door oplopende handelsspanningen

Bron: Bloomberg

Disclaimer:

Deze publicatie vormt een algemene duiding van de financieel-economische actualiteit op korte termijn en kan niet beschouwd worden als onderzoek op beleggingsgebied. Deze publicatie kan evenmin worden beschouwd als beleggingsadvies of als beleggingsaanbeveling met betrekking tot de beschreven financiële instrumenten en houdt op geen enkele wijze een beleggingsstrategie in. Deze publicatie maakt een kleine niet-geldelijke tegemoetkoming uit die ook gratis ter beschikking wordt gesteld van het publiek.
De informatie opgenomen in deze publicatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm. KBC Bank NV heeft beroep gedaan op de door haar betrouwbaar geachte bronnen voor de informatie opgenomen in deze publicatie. De accuraatheid, volledigheid en tijdigheid van de informatie wordt evenwel niet gegarandeerd. Er wordt niet gewaarborgd dat de voorgestelde scenario’s, risico’s en prognoses de marktverwachtingen weerspiegelen noch dat ze in realiteit tot uiting zullen komen.
KBC Bank NV noch enige andere vennootschap van de KBC-groep (of enige van hun aangestelden) kunnen aansprakelijk gesteld worden voor enige schade, rechtstreeks of onrechtstreeks, die het gevolg is van de toegang tot, de consultatie of het gebruik van de informatie en de gegevens vermeld in deze publicatie.

KBC Bank is een kredietinstelling naar Belgisch recht en staat onder het prudentieel toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB, Sonnemannstrasse 22, 60314 Frankfurt am Main, Duitsland). Concreet oefent de Europese Centrale Bank het toezicht uit via een “Joint Supervisory Team” waarvan ook personeelsleden van de Nationale Bank van België (NBB, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) deel uitmaken.
KBC Bank NV staat ook onder toezicht van de FSMA voor wat het toezicht op de gedragsregels en de financiële markten betreft (Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be).
KBC Bank NV maakt deel uit van de KBC-groep. De website www.kbc.com bevat uitgebreide informatie over de KBC-groep.

Andere berichten uit de markten

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Europese bedrijfsvertrouwen krijgt een stevige knauw

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Riksbank behoudt intentie om de rente te verhogen

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Europa wijst Italiaans budgetvoorstel af…

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.

Olie duikt opnieuw beneden $80 per vat.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.